Vad är skillnaden mellan Eau de Parfum och Eau de Toilette?

Publicerad June 23, 2022

Det korta svaret är: Koncentrationsnivån av parfymolja (doftessens) i förhållande till de övriga ingredienserna.

  • Eau de Parfum (EdP) innehåller ca 15-20% parfymolja
  • Eau de Toilette (EdT) innehåller ca 5-15% parfymolja

Det som skiljer “Eau de Parfum EdP” från “Eau de Toilette EdT” är formulan för hur mycket parfymolja de innehåller procentuellt. Resten – majoriteten av formulan – är vanligtvis alkohol och vatten.

Förutom EdP och EdT finns även fler klassificeringar och är i fallande ordning:

Det är korrekt att kalla alla dessa för parfymer, oavsett koncentration.

Parfymer från större, mer kommersiella parfymmärken släpps ofta i flera olika varianter under samma namn men i olika koncentrationer. Dofta på dem sida vid sida och vi garanterar att du känner skillnaden. Doften med mindre mängd parfymolja uppfattas ofta som lättare och fräschare, med några noter som får sjunga ut ordentligt. Ju mer parfymolja desto tyngre blir doften, vilket kan vara en fördel för att framhäva vissa typer av doftnoter och att få doften att räcka längre på huden. Vilken version du väljer är helt enkelt en fråga om smak (och i vissa fall plånbok).

Parfum

Parfum, som också kallas extrait de parfum eller pure perfume, har den högsta doftkoncentrationen. Parfum innehåller från 15% till 40% doft, men vanligtvis mellan 20% och 30%. Av alla dofter tenderar parfymer att vara längst, vanligtvis sex till åtta timmar. På grund av den höga koncentrationen är parfum i allmänhet den allra dyraste per milliliter.

Extrait de Parfum i vårt sortiment

Noggrant utvalda parfymer som klassificeras som Extrait de Parfum:

Élisire

Eukalyptus, Patchouli, Läder

Eau de Parfum

Eau de Parfum, EdP, har den näst högsta doftkoncentrationen. För eau de parfum ligger den generellt på mellan 15% och 20%. Det är också ofta lite billigare än parfym. Medan den har en högre alkoholkoncentration än parfym, är den bättre för känslig hud än andra dofttyper. Eau de parfum är en av de vanligaste dofttyperna och passar utmärkt på dagen såväl som kvällen.

Bästsäljande Eau de Parfum

Etat Libre d'Orange

Äpple, Ros, Sandelträ

Utforska fler bästsäljare, damparfymer, herrparfymer och unisexparfymer i vårt sortiment.

Eau de Toilette

Eau de toilette, EdT, har en doftkoncentration på mellan 5% och 15%. Det är oftast billigare än eau de parfum och är en av de mest populära typerna av doft. EdT varar vanligtvis i två till tre timmar. Termen eau de toilette kommer från franska termen "faire sa toilette", vilket innebär att göra sig redo.

Eau de Toilette i sortimentet

MarieJeanne

Vit mysk, Bergamott, Kaprifol

Att välja parfym baserat på doftkoncentration är kanske inte det enklaste, men förhoppningsvis har du lärt dig något nytt. Klicka dig vidare in i hela vårt sortiment för att filtrera på dam, herr och unisex eller utforska genom våra olika doftgrupper.

Shoppa parfymer online

Eau de Cologne

Eau de Cologne, EdC, har bara 2% till 4% doftkoncentration och en stor andel alkohol. Det är billigare än de andra varianterna och varar bara några timmar. EdC kommer vanligtvis i större flaskor, gjorda för att applicera generöst. Ursprungligen var eau de cologne, vatten från Köln, ett traditionellt recept med uppfriskande ört- och citrusnoter.

Eau Fraiche

Eau fraiche liknar eau de cologne, eftersom doften bara håller några timmar på huden. Den har en ännu lägre koncentration av doft, normalt 1% till 3%. Resten är främst vatten, inte alkohol.

Mer läsning

Tips om boken: Expedition Parfym

Utforska parfymens fascinerande historia i “Expedition Parfym” av Jenny Lantz. Boken tar dig genom tidernas dofttrender, från antikens brända harts till nischparfymens moderna revolution. Lantz avslöjar insikter från parfymörer och branschens nyckelpersoner, och belyser doftnoter och doftfamiljer. Genom en djupdykning i parfymvärlden ger hon samtidigt en bredare förståelse för vår samtid. Upptäck dofternas essens och hur parfym har blivit ett sätt att umgås.

Doft: Din guide till ett rikare liv

Doft: Din guide till ett rikare liv” av Tara Derakshan och Lisa Kjellqvist är en inspirerande bok om doftens kraft att berika våra liv. Efter att Tara temporärt förlorade sitt luktsinne, samlade hon sina bästa doftminnen i denna bok. Den hjälper dig att förstå och träna upp ditt luktsinne för att få en djupare närvaro och njutning i livet. Upptäck hur dofter kan öppna nya världar och ge mer glädje i vardagen.

Prenumerera på parfym och lär dig mer om dina egna preferenser

Upptäck din unika doftprofil genom Sniphs parfymprenumeration. Varje månad får du en noggrant utvald nischparfym hem i brevlådan, perfekt för att utforska och finjustera dina doftpreferenser. Våra doftexperter hjälper dig att hitta nya favoriter och förstå vad som passar just dig. Med vår prenumeration kan du enkelt hålla din doftgarderob uppdaterad och alltid ha rätt doft för varje tillfälle. Lär känna dina preferenser och fördjupa dig i parfymens värld med Sniph.