Vad är skillnaden mellan Eau de Parfum och Eau de Toilette? [Uppdaterad Juli 2023]

Publicerad June 23, 2022

Det korta svaret är: Koncentrationsnivån av parfymolja (doftessens) i förhållande till de övriga ingredienserna.

  • Eau de Parfum (EdP) innehåller ca 15-20% parfymolja
  • Eau de Toilette (EdT) innehåller ca 5-15% parfymolja

Det som skiljer “Eau de Parfum EdP” från “Eau de Toilette EdT” är formulan för hur mycket parfymolja de innehåller procentuellt. Resten – majoriteten av formulan – är vanligtvis alkohol och vatten.

Förutom EdP och EdT finns även fler klassificeringar och är i fallande ordning:

  • Parfum, upp till 40% doft
  • Eau de Parfum, ca 15-20% doft
  • Eau de Toilette, ca 5 -15% doft
  • Eau de Cologne, ca 2-4% doft
  • Eau fraiche, ca 1-3% doft

Det är korrekt att kalla alla dessa för parfymer, oavsett koncentration.

Parfymer från större, mer kommersiella parfymmärken släpps ofta i flera olika varianter under samma namn men i olika koncentrationer. Dofta på dem sida vid sida och vi garanterar att du känner skillnaden. Doften med mindre mängd parfymolja uppfattas ofta som lättare och fräschare, med några noter som får sjunga ut ordentligt. Ju mer parfymolja desto tyngre blir doften, vilket kan vara en fördel för att framhäva vissa typer av doftnoter och att få doften att räcka längre på huden. Vilken version du väljer är helt enkelt en fråga om smak (och i vissa fall plånbok).

Parfum

Parfum, som också kallas extrait de parfum eller pure perfume, har den högsta doftkoncentrationen. Parfum innehåller från 15% till 40% doft, men vanligtvis mellan 20% och 30%. Av alla dofter tenderar parfymer att vara längst, vanligtvis sex till åtta timmar. På grund av den höga koncentrationen är parfum i allmänhet den allra dyraste per milliliter.

Extrait de Parfum i vårt sortiment

Noggrant utvalda parfymer som klassificeras som Extrait de Parfum:

Élisire

Eukalyptus, Patchouli, Läder

Eau de Parfum

Eau de Parfum, EdP, har den näst högsta doftkoncentrationen. För eau de parfum ligger den generellt på mellan 15% och 20%. Det är också ofta lite billigare än parfym. Medan den har en högre alkoholkoncentration än parfym, är den bättre för känslig hud än andra dofttyper. Eau de parfum är en av de vanligaste dofttyperna och passar utmärkt på dagen såväl som kvällen.

Bästsäljande Eau de Parfum (juli 2023)

MALO

Kardemumma, Ambroxan, Läder

BDK Parfums

Ingefära, Patchouli, Kvitten

Room 1015

Läder, Mimosa, Körsbär

Eau de Toilette

Eau de toilette, EdT, har en doftkoncentration på mellan 5% och 15%. Det är oftast billigare än eau de parfum och är en av de mest populära typerna av doft. EdT varar vanligtvis i två till tre timmar. Termen eau de toilette kommer från franska termen "faire sa toilette", vilket innebär att göra sig redo.

Eau de Toilette i sortimentet

MarieJeanne

Vit mysk, Bergamott, Kaprifol

Att välja parfym baserat på doftkoncentration är kanske inte det enklaste, men förhoppningsvis har du lärt dig något nytt. Klicka dig vidare in i hela vårt sortiment för att filtrera på dam, herr och unisex eller utforska genom våra olika doftgrupper.

Shoppa parfymer online

Eau de Cologne

Eau de Cologne, EdC, har bara 2% till 4% doftkoncentration och en stor andel alkohol. Det är billigare än de andra varianterna och varar bara några timmar. EdC kommer vanligtvis i större flaskor, gjorda för att applicera generöst. Ursprungligen var eau de cologne, vatten från Köln, ett traditionellt recept med uppfriskande ört- och citrusnoter.

Eau Fraiche

Eau fraiche liknar eau de cologne, eftersom doften bara håller några timmar på huden. Den har en ännu lägre koncentration av doft, normalt 1% till 3%. Resten är främst vatten, inte alkohol.

Intresserad av att lära dig mer om parfym? I boken Doft: Din guide till ett rikare liv skriven av Tara Derakshan & Lisa Kjellqvist finner du en inspirerande guide till ett liv fyllt av dofter att älska.