Vad är skillnaden mellan Eau de Parfum och Eau de Toilette?

Publicerad August 6, 2020

Det enkla svaret är koncentration. Vad som skiljer eau de parfum från eau de toilette är egentligen hur mycket parfymolja doften innehåller. Resten – majoriteten av doften – är vanligtvis alkohol och vatten. Doftkoncentrationer är uppdelade i kategorier – i fallande skala: parfum, eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne och eau fraiche. Men alla är ändå parfymer, oavsett koncentrationen.

Parfymer från stora märken släpps ofta under samma namn, men i olika koncentrationer. Dofta på dem sida vid sida och du kan verkligen känna skillnaden. Den utspädda doften är ofta lättare, fräschare och några noter får sjunga ut ordentligt. Vilken version du väljer är helt enkelt en fråga om smak – och i vissa fall av plånbok. De allra flesta av de fantastiska dofter vi har på Sniph är eau de parfums, förresten. Lika perfekta på dagen som på natten!

Parfum

Parfum, som också kallas extrait de parfum eller pure perfume, har den högsta doftkoncentrationen. Parfum innehåller från 15% till 40% doft, men vanligtvis mellan 20% och 30%. Av alla dofter tenderar parfymer att vara längst, vanligtvis sex till åtta timmar. På grund av den höga koncentrationen är parfum i allmänhet den allra dyraste per milliliter.

Eau de Parfum

Eau de Parfum, EdP, har den näst högsta doftkoncentrationen. För eau de parfum ligger den generellt på mellan 15% och 20%. Det är också ofta lite billigare än parfym. Medan den har en högre alkoholkoncentration än parfym, är den bättre för känslig hud än andra dofttyper. Eau de parfum är en av de vanligaste dofttyperna och passar utmärkt på dagen såväl som kvällen.

Eau de Toilette

Eau de toilette, EdT, har en doftkoncentration på mellan 5% och 15%. Det är oftast billigare än eau de parfum och är en av de mest populära typerna av doft. EdT varar vanligtvis i två till tre timmar. Termen eau de toilette kommer från franska termen "faire sa toilette", vilket innebär att göra sig redo.

Eau de Cologne

Eau de Cologne, EdC, har bara 2% till 4% doftkoncentration och en stor andel alkohol. Det är billigare än de andra varianterna och varar bara några timmar. EdC kommer vanligtvis i större flaskor, gjorda för att applicera generöst. Ursprungligen var eau de cologne, vatten från Köln, ett traditionellt recept med uppfriskande ört- och citrusnoter.

Eau Fraiche

Eau fraiche liknar eau de cologne, eftersom doften bara håller några timmar på huden. Den har en ännu lägre koncentration av doft, normalt 1% till 3%. Resten är främst vatten, inte alkohol.