Vilken parfym passar mig? Utforska våra 7 doftfamiljer

Publicerad August 5, 2020

Att välja en parfym är en personlig resa, en doftresa, som är unik för varje individ. Det finns ingen universell doft som passar alla, varken för rödhåriga, Rh-negativa, vattumän eller basketspelare. Dina doftpreferenser är unika för dig och kan förändras över tid.

Ett effektivt sätt att hitta din signaturdoft är att utforska olika ingredienser och hur de påverkar dina sinnen. Är du förtjust i mjuka, omfamnande dofter? Kanske är söta dofter som vanilj, honung eller kola din grej. Eller kanske du dras till fräscha citrusdofter som omedelbart lyfter ditt humör.

För de förföriska själarna kan en blandning av kryddor och fylliga, vita blommor vara lockande. Om du vill utstråla makt och självförtroende, kan robusta dofter som cederträ blandat med mjuk mossa vara rätt för dig.

Du har kanske hört talas om doftfamiljer, ett klassificeringssystem som parfymindustrin använder för att skilja dofter från varandra och gruppera parfymer baserat på deras huvudegenskaper. Dessa doftfamiljer kan vara till stor hjälp när du ska välja en parfym.

Som Sniph-prenumerant blir du mer bekant med doftspråket och lär dig mer om doftfamiljer och dofthjulet. Vi uppmuntrar dig att experimentera med olika doftfamiljer, vare sig det är blommiga, kryddiga, söta, träiga, sportiga, aromatiska, blommiga, orientaliska eller läderdofter.

Om du hittar en doftfamilj du älskar, grattis! Inom den kommer du säkert att hitta andra dofter att njuta av. Om inte, fortsätt din doftresa och utforska de olika doftfamiljerna. Kom ihåg, det finns ingen tidspress, du kan lämna en doftfamilj när som helst utan några sårade känslor.

Så, är du redo att börja bygga din doftgarderob? Låt oss hjälpa dig att utforska doftfamiljerna / våra doftgrupper:

Sniphs Doftguide – En personlig resa

Medan du utforskar de olika doftfamiljerna och söker den parfym som verkligen talar till dig, kan det vara en utmaning att veta var du ska börja. För att utforska doftfamiljerna på djupet och hitta den som verkligen talar till just dig, erbjuder vi på Sniph en innovativ doftguide som är skräddarsydd för att hjälpa dig på din doftresa.

Vår avancerade guide är mer än bara en katalog över noter och dofter – det är en interaktiv upplevelse som anpassar sig efter dina personliga preferenser. Denna process hjälper inte bara till att identifiera vilken doftfamilj som passar dig bäst, utan hjälper dig också att upptäcka nya dofter som du kanske aldrig skulle ha övervägt annars.

Med Sniphs doftguide får du vägledning under den spännande resan som dofternas värld erbjuder. Låt oss göra det komplexa enkelt och det svåra tillgängligt – din nästa favoritdoft väntar på dig.

Utforska Doftguiden

En guide till de 7 doftfamiljerna

Blommande fantasier

Blommor har en förvånansvärt bred repertoar. Från nyskördad freesia och oskyldiga terosor till förförisk tuberos och gardenia. En rad parfymer innehåller blommor, oavsett om vi känner dem eller inte. Till och med människor som säger sig hata allt blommigt kan lockas av deras närvaro i dofter.

MALO

Bergamott, Vita blommor, Amber

Maya Njie

Bergamott, Magnolia, Fikon

Scent of Finland

Persika, Liljekonvalj, Lotus
En illustration av en vindpust
Få reda på vilken parfym som passar dig med hjälp av doftguiden

Att hitta den perfekta parfymen kan vara en utmaning, men med vår avancerade Doftguide blir det enklare än någonsin. Genom att svara på några enkla frågor, kan vi hjälpa dig att identifiera dina doftpreferenser och rekommendera parfymer som passar just din unika doftprofil. Oavsett om du föredrar friska citrusdofter, förföriska blommiga noter eller djupa, träiga toner, kan vår Doftguide hjälpa dig att upptäcka nya favoriter.

Starta Doftguiden

Sprudlande Citrus och Fräscht

När du söker en doft som omedelbart lyfter ditt humör, är citrusdofterna din bästa vän.

Dessa dofter, som kan variera från söt apelsin till frisk pomelo, ger en sprudlande fräschör som är lika uppfriskande som en kall lemonad på en varm sommardag.

Kombinerat med kryddor som mynta och salvia, skapar de ett grönt, aromatiskt lager som ger energi och vitalitet.

En värld av kryddor

Det här är för kryddälskarna! Kardemumma, kanel och peppar blandas med exotiska träslag som sandelträ. Alla kryddor är ju inte tunga. Vanilj, amber, kola och honung skapar mjuka, läckra dofter.

Parfums Berdoues

Kanel, Plommon, Torkad Frukt

Friskt och fruktigt

För den som söker en doft som är både lekfull och förförisk, är fruktiga parfymer det självklara valet. Dessa dofter fångar essensen av saftiga frukter som äpplen, päron och persikor, och skapar en söt, uppfriskande doftupplevelse. Kombinerat med noter av blommor eller kryddor, ger de en balanserad doft som är både sofistikerad och tillgänglig.

Parfums Berdoues

Patchouli, Apelsin, Amyris

BDK Parfums

Ingefära, Patchouli, Kvitten

Är doftgruppen läder för dig?

När det kommer till parfymer, kan oväntade kombinationer skapa de mest minnesvärda doftupplevelserna. Läder, körsbär och tobak kanske inte verkar som en naturlig trio vid första anblicken, men tillsammans skapar de en doft som är både djup och förförisk. Läder ger en robust, jordnära bas, medan körsbär tillför en söt, fruktig kontrast. Tobak rundar av med en rik, rökig ton som ger doften en sofistikerad kant. Denna kombination är perfekt för den som söker en doft som är lika unik som de själva.

Room 1015

Läder, Mimosa, Körsbär

Läderdofter är kända för sin djup och sofistikation, vilket ger en känsla av lyx och elegans. Dessa dofter är robusta och jordnära, med en rikhet som påminner om välslitet läder. Perfekt för den som söker en doft med karaktär och styrka. Utforska vårt utbud av läderdofter och upptäck en ny dimension av parfymvärlden.

Utforska världen av läderdofter

Träigt – En doft av skog och jord

Om du dras till doften av djupa skogar och frisk jord, kommer du att älska våra träiga parfymer. Dessa dofter fångar essensen av skog och mark, med noter av sandelträ, cederträ och tall som skapar en robust, jordnära bas. Svarta vinbär och galbanum tillför en friskhet, medan mossa och kåda den grönskande undertonen djup.

Dessa parfymer är som en promenad genom en tät skog, med doften av fuktig mossa under dina fötter och en pust av kåda som flyktigt smiter förbi. Perfekt för den som söker dofter som är både lugnande och kraftfulla.

MALO

Kardemumma, Ambroxan, Läder

MALO

Smultron, Mocka, Sandelträ

Commodity

Bergamott, Eukalyptus, Cashmere-trä

Sniph

Viol, Sandelträ, Amber
Kom med till skogs med fler träiga dofter

Låt oss ta dig på en doftresa till skogen med våra träiga parfymer. Upplev doften av cederträ, sandelträ och vetiver - rått och rent. Känn värmen från ett nyslipat furugolv, doften av sågspån och den mysiga atmosfären i en fjällstuga. Låt ditt hjärta slå snabbare med den uppfriskande doften av barrträd som gran, tall och enbär. Kom till skogs med oss och upptäck vårt utbud av träiga dofter.

Träiga parfymer

Vanilj & Sött – Dofter av komfort och lyx

Finn din värld av söta, förföriska dofter. Vår doftgrupp “Vanilj & Sött” erbjuder en rik palett av dofter som påminner om varma bakverk, pudriga sötsaker och lyxiga desserter. Här hittar du noter av krämig vanilj, tonkaböna och socker som tillsammans skapar en doft som är lika tröstande som den är förförisk. Dessa dofter är perfekta för den som söker en parfym som är både feminin och sofistikerad, med en touch av lekfullhet. Utforska vår samling av “Vanilj & Sött” och låt dina sinnen förföras av dessa ljuvliga dofter.

Gallivant

Kardemumma, Tonkaböna, Lavendel

Juliette Has A Gun

Hallon, Kola, Vit mysk

Dyk in i vår samling av 'Vanilj & Sött' och låt dig förföras av dofterna av krämig vanilj, söt tonkaböna och socker.

Vanilj & Sött - Bästsäljande parfymer

Det finns alltid finns mer att utforska och lära i Sniphs doftblogg. Dyk djupare in i doftvärlden och låt oss fortsätta denna resa tillsammans. Vi ses i nästa inlägg!

Sniph Editorials (Doftbloggen) Konrad, Elias & Tara

Hitta rätt, igen och igen

Parfym kan vara svårt, vi gör det enkelt. Prenumerera och få en ny exklusiv parfym varje månad. Handplockad från nischparfymmärken, utvald enligt din doftpersonlighet.

Prenumerera på parfym