Naturlig doft vs. syntetisk doft

Publicerad August 7, 2020

Säg syntetiska dofter och vissa fnyser högljutt. Naturligt låter bättre. Men är det verkligen sant? Vad är naturligt och vad är syntetiskt i din parfym?

Vad är naturlig doft?

Naturliga dofter innehåller bara ingredienser av naturligt ursprung, vilket i grunden innebär en blandning av eteriska oljor, som kan vara mycket potenta. Många naturliga ingredienser har dock gått igenom så många kemiska processer att det är svårt att faktiskt hävda att de är “naturliga”. Kom ihåg att både naturliga och syntetiska ingredienser per definition är kemikalier.

Upptäck naturliga parfymer

Odorem Mundi

Citrus, Iris, Vanilj

Vad är syntetisk doft?

Syntetiska dofter innehåller helt enkelt kemikalier som inte har naturligt ursprung. Det är också viktigt att nämna att syntetiska dofter inte nödvändigtvis orsakar mer allergiska reaktioner än naturliga dofter. Båda innehåller ingredienser som kallas allergener – ämnen som orsakar allergier. Naturliga råvaror innehåller i mycket högre grad allergena ämnen som limonene, citral, cinnamyl alcohol, geraniol and eugenol, bara för att nämna några. Faktum är att nästan alla eteriska oljor innehåller allergener. Mer än hälften av de allergener som är listade hos INCI, International Nomenclature Cosmetic Ingredient, är naturliga. Använd eteriska oljor med försiktighet om du inte är expert. Se till att du spär ut dem, de kan orsaka irritation om de används direkt på huden. Citrusoljor kan orsaka reaktioner när de utsätts för solljus och vissa eteriska oljor ska inte användas alls på gravida kvinnor och spädbarn.

Upptäck syntetiska dofter

(231)

BSX EdP

Optico Profumo

Blyertspenna, Ånga, Ren luft

Så vad ska man välja?

En del parfymörer väljer att bara använda naturliga ingredienser – och gör det på ett fantastiskt sätt. Det är ett val vi på Sniph respekterar. Ofta är det kombinationen av naturliga och syntetiska ämnen som gör att parfymörer kan skapa mer komplexa dofter som sitter längre på huden. Några av världens väldoftande mästerverk, som Chanel No 5, skulle inte existera utan syntetiska ingredienser. När det gäller No 5 är det den sprudlande (och syntetiska) aldehyden som skapar magin i doften. SCS, The Society of Cosmetic Scientists, har sagt att det inte skulle vara möjligt att alls skapa några av de bästa dofterna i världen utan syntetiska råvaror.

Den legendariska perfumer Jean Claude Ellena liknade de syntetiska råvarorna i parfymer vid uppfinningen av syntetiska pigment på 1800-talet. Utan dem skulle det enligt honom inte finnas några impressionistiska verk gjorda i pastellkritor eller knalliga, abstrakta oljemålningar. Ett av hans egna mästerverk, Bvlgari Eau de Thé Vert, beställdes av det italienska smyckesföretaget som en naturlig doft. Ellena svarade: “Jag ska göra en naturlig doft och sedan ska jag göra en på mitt sätt, med syntetiska ingredienser också. Jag vet vilken ni kommer att välja “. Naturligtvis valde Bvlgari Ellenas version och resten är dofthistoria.

Syntetiska ingredienser kan vara dyrare än de naturliga, så bara för att en doft innehåller syntetiska ingredienser betyder det inte att den är billigare. Nischdofthus tenderar att använda mycket högkvalitativa råvaror, naturligt eller inte. Även från hållbarhetsvinkeln kan dofter från sällsynta råvaror, såsom sandelträ, återskapas utan risk för utrotning.

Till syvende och sist är ingredienserna i parfymer är ofta en blandning av naturliga och syntetiska. Skickliga parfymörer väljer noggrant sina noter, oavsett ursprung, för att blanda vackra dofter. Och oavsett varför du väljer en parfym, kan du göra det helt utan oro. Alla dofter som säljs på Sniph har testats av toxikologer och är säkra att använda på huden, där råvarorna – naturliga eller syntetiska – kommer till liv!

Håll dig uppdaterad med det senaste från Sniph

Bli först med att ta del av spännande nyheter, tillskott i shoppen och våra experttips. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!