Lavendeldofter: från Napoleon till moderna nischparfymer

Publicerad July 3, 2020

Om det är någon doft som till och med parfym-nybörjare kan urskilja med förbundna ögon så är det lavendel.

Även om lavendelns doftprofil har många olika sidor (30 olika typer av denna växt kan användas för att uppnå olika aromatiska nyanser: kallt och varmt, blommigt, rent, mintaktigt, starkt, medicinskt, lakritsliknande) kan man oavsett urskilja den, även i de minsta koncentrationerna.

De flesta av oss kopplar lavendeln till Frankrike och de drömmiga fälten i Provence. Men visste du att denna aromatiska blomma ursprungligen kommer från Indien? Namnet har den dock fått från Latin, och det grundar sig i ordet “lavere” (att tvätta) – tack vare romarna som brukade doftsätta sina kända bad med exotisk lavendelolja.

Kanske var det romarna som först upptäckte lavendelns antibakteriella egenskaper? Långt innan antibiotika uppfanns användes lavendelolja för att förhindra infektion i öppna sår. Under Renässansen använda både läkare och invånare lavendel för att skydda sig mot pesten. Och den lugnande doften troddes minska smärtor.

När pesten försvann fick lavendel en ny ampluá – nu som aromatiskt vatten, cologne och parfym för överklassen. Med rampljuset på sig för över ett decennium, gör lavendeln nu en stark comeback till parfymernas Olympus.

Från dåtid till 2020 – här är några av de klassiska lavendeldofterna som varje parfymälskare bör känna till

“4711 Cologne”

Lanserat: 1792

Den första massproducerade cologne med en uppfriskande doft av citron och apelsinblomma blandat med lugnande lavendel och rosmarin. Det har sagts att Napoleon använde ett flertal av denna parfym varje månad för att fräscha upp sig!

“Royal Scottish Lavender” by Creed

Lanserat: 1856

Inspirerad av Balmoral slott i Skottland, erbjöd denna parfym ett smakprov av lugn landsbygd och minnet av lavendelfälten runt slottet.

“Jicky” av Guerlain

Lanserat: 1889

En av de mest hyllade kvinnoparfymerna med lavendel, som fortfarande produceras och älskas världen över.

“Pour un Homme” av Caron

Lanserat: 1934

Den första doften som designats exklusivt för män.

“Mon Guerlain” av Guerlain

Lanserat: 2017

Lavendeln återvänder till parfymmarknaden.

“Haute Provence” av Parle Moi de Parfum

Lanserat: 2020

Lavendel 2.0: fräsch, saftig (lavendel och vattenmelon? Ja, tack!) och 100% unisex.