“Våga vara lite galen” Martin Lorentzon om att starta eget parfymhus

Publicerad April 25, 2022

Först och främst, vem är Martin Lorentzon?

Jag skulle säga att jag är en otroligt nyfiken människa som lätt blir besatt av mina intressen. Jag är i grund och botten mjukvaruentreprenör vilket blev en naturlig följd av mitt tidiga intresse för datorer och datorspel. Där kan jag fortfarande förlora mig i olika världar och få utlopp för min kreativitet och  problemlösningsförmåga. Jag brinner för att utveckla saker som inte finns men som jag känner kan skapa stora, spännande förändringar i världen. Det var förmodligen det som gjorde att jag grundade Spotify. Och nu MA|LO.

Det för oss in på nästa fråga! Efter fantastiska framgångar med bland annat Spotify lanserar du nu ditt egna parfymhus MA|LO – hur kom du in på parfym?

Jag hade aldrig riktigt varit intresserad av parfymer tidigare tills jag träffade Tara (Derakshan) som pratade ingående och inspirerande om dofternas värld. När Tara slog ihop sig med Lisa för att starta Sniph började jag självklart prenumerera och hittade flera fantastiska parfymer jag aldrig tidigare hade hört talas om som Electric Wood, Fortis, BSX och Celluloid. Jag började utforska flera olika slags dofter så när möjligheten att följa med Tara och Lisa till Paris för att träffa de olika parfymörerna uppstod var jag bara tvungen att säga ja. Jag bad dem hjälpa mig ta fram dofter baserade på det jag gillade, både mörkare komplexa doftnoter och lättare molekylära doftnoter. Det blev en ny besatthet att finslipa dessa kreationer tillsammans med Sniph och efter många rundor fram och tillbaka så hade Padre och Spirit fötts fram. Båda dofterna tycker jag personligen är gudomliga och använder dagligen i olika sammanhang.

Men mitt intresse slutade inte där, utan nu när jag hade fått upp ögonen för hur skapandeprocessen gick till och vilka utsökta parfymer som gick att skapa fortsatte vi tillsammans med parfymörerna att iterera fram ytterligare dofter som blev till Wizard, Flower Hour, Skin Bouquet och Queen Flora. Det har varit en lång process att få fram de perfekta dofterna. Minst 2 år har vi hållit på. Men nu hade jag inte ändrat på en droppe. Dofterna är helt perfekta.

Vad är ditt starkaste doftminne?

Jag har hört att Marcel Proust, en av de stora legenderna, låste in sig och fick sin mat genom en lucka för att hänge sig totalt åt att skriva om sin barndom. Förnimmelser som lät honom uppleva minnena igen. Parfym är för mig lite liknande. Det är såklart att man vill lukta gott men dofter skapar även minnen. Tvättmedel, tvättrum, gräs, gympasal – alla dessa dofter som påminner om barndom. Jag tror att doft som medium kommer att bli starkare, på samma sätt som ljud har vuxit sedan vi startade Spotify. Det är en viktig ingrediens för att leva ett fullt liv i kontakt med sig själv, sina minnen och omgivningen.

Till frågan så har jag tre svar. Dels parfymen Fahrenheit från Dior som kastar mig tillbaka till tonårens skoldans. Sen är det även doften av nyklippt gräs som direkt framkallar bilden av min pappa som går med gräsklipparen. Till sist är det apelsiner dekorerade med kryddnejlikor vilket min morbrors fru gjorde varje år till jul. Dessa tre doftminnen är så starkt kopplade till min barndom att jag kan frambringa dem när som helst.

Vad har varit din största inspiration när det kommer till att ta fram de sex dofterna?

Som jag nämnde ovan skapades de två första dofterna, Padre och Spirit, utifrån en önskan om att utforska de doftnoter jag var som allra mest besatt av. En kombination av de parfymer jag hittat som tilltalade mig allra mest fast med en egen unik prägel. Det är mycket mer komplext än man kan tro att arbeta fram parfymer då dofter beter sig olika beroende på bäraren. Doftnoterna utvecklas och förändras vilket gör det hela fascinerande. Alla sex dofter är framtagna för att skapa samma besatthet som jag själv har känt sedan jag fick upp ögonen för dofternas förtrollande värld.

Vem ser du som bärare av dessa dofter?

Jag själv. Så klart. Och min drömkvinna. Jag älskar verkligen samtliga sex av dessa dofter. Mina favoriter just nu är Padre och Wizard som jag använder hela tiden. Jag känner att ”kvinnligt” och ”manligt” inte alls är något som definierar oss längre och dofter är speciellt unisex. Jag älskar att ge bort mina parfymer till de runt omkring mig och det är lika många kvinnor som fastnar för Padre som män som fastnar för Flower Hour. Vi har kommit bortom idén att kraftiga komplexa dofter är för män och blommiga lätta dofter är för kvinnor. MA|LO representerar något bortom varumärke och marknadsföring – det är dofterna som spelar roll och de tycker jag att vi har lyckats otroligt bra med.

Hur använder du doft i din vardag?

Jag använder dofter hela tiden och varierar mycket beroende på om jag ska till gymmet, ut på restaurang eller något annat. Jag ger bort dofter som gåvor, pratar om parfymer med vänner och är hela tiden nyfiken på att lära mig mer. Just nu varvar jag som sagt dock Padre och Wizard mest.

Vad har dofter haft för betydelse i ditt liv?

Precis som med ljud så hade dofter till en början inte en så stor betydelse för mig, men mitt intresse har definitivt vuxit. Jag tänkte inte på ljudböcker eller musik innan jag startade med Spotify heller, men ju äldre jag har blivit desto större betydelse har både ljud och doft fått i mitt liv. Nu luktar jag på allt, till och med på mig själv! 

Har du något tips för att våga gå sin egen väg och upptäcka nya vägar att gå?

Mån måste våga testa och chansa – våga vara lite galen. Gör inte för mycket utan fokusera på en sak – och testa testa testa. Se om du kan få stöd från någon som delar din passion för det är ensamt att vara själv. Nå ut till de tre f:en – friends, family and fools!

Slutligen, då dofter är så starkt sammankopplade med minnen, hur vill du bli ihågkommen?

Jag vill bli ihågkommen som nyfiken, annorlunda och spännande!

Utforska MA|LOs doftuniversum

Hitta rätt doft för just din näsa bland MA|LOs sex utsökta dofter, framtagna tillsammans med doftexperterna på Sniph. Sandelträ, smultron, choklad eller något helt annat? Låt din näsa leda vägen till din nya favoritparfym.

MALO

Smultron, Mocka, Sandelträ

MALO

Kardemumma, Ambroxan, Läder

MALO

Ambroxan, Svartpeppar, Violblad

MALO

Bergamott, Vita blommor, Amber
Parfym kan vara svårt, men vi gör det enkelt

Sniph är en upptäckartjänst för doft och parfym där din njutning står i fokus. Utforska utvalda parfymer från exklusiva märken eller ta hjälp av vår doftguide för att hitta rätt, igen och igen.

Till doftguiden