Historien bakom uppiggande dofter

Publicerad November 22, 2019

Visste du att vårt doftsinne sett likadant ut i mer än 6 000 år?
Det finns forskare som menar att det är därför som de flesta av oss upplever vissa dofter som extra energigivande.

Naturliga doftämnen har använts för att påverka människans kropp och psyke sedan lång tid tillbaka. Den här texten handlar en hel del om doftsinnets kopplingar till mänsklighetens begynnelse. Sen handlar den lite om vår kraftfulla rumsdoft Litsea också, läs vidare så förstår du varför

Få energi via parfym

Världens första omnämnda parfymmakare hette Tapputi, hon levde och arbetade i Mesopotamien för två tusen år sedan.
Tapputi var kemist och använde sig bland annat av olja, kåda och olika typer av växtextrakt. Hon destillerade sina doftpreparat precis som en modern parfymör och ordinerade dem sedan till sina kunder som förmodligen sökte hennes hjälp för att bli av med en fysisk åkomma eller få hjälp med ett besvärligt känsloliv.

Exakt vad Tapputi ordinerade sina doftpreparat mot, eller kanske för, är det ingen som vet med säkerhet. Men utifrån vad vi vet om hennes val av ingredienser skulle vi nog idag klassa flera av hennes parfymer som energigivande om vi fick möjlighet att provdofta dem.

“De här dofterna uppfattas av många som uppiggande”

Friska lätta dofter

En stor mängd moderna vetenskapliga studier, gjorda långt efter Tapputis, storhetstid, visar att vårt humör, vår stresstålighet och arbetsförmåga definitivt kan påverkas genom olika dofter. Läs mer om det här.
Dofter som olika citrustoner, färskt gräs och lätta fruktiga doftämnen används ofta av moderna parfymörer för att lägga till friskhet och lätthet till en doft. De här dofterna uppfattas av många av oss som uppiggande, det har konstaterats även i vetenskapliga sammanhang utanför parfymhusens jakt på den perfekta toppnoten.

Dofter från savannen

För några år sedan försökte en spansk forskare, Manuel Zarzo, ta fram en teori som förklarar varför så många av oss uppfattar just de här dofterna som fräscha och energigivande. Han konstaterade i en vetenskaplig artikel om sitt projekt, publicerad 2013, att vårt doftcentra utvecklades och formades under tiden som vi fortfarande levde nomadliv i tempererat klimat, alltså i trakterna kring östafrika.
Zazo drog därför slutsatsen att dofter som liknar de som vi som jägare och samlare stötte på, under årets svalare och friskare månader på savannen, fortfarande upplevs som uppiggande. Medan dofterna kopplade till de varmaste afrikanska högsommardagarna, som brända toner, mysk och vanilj, upplevs som tunga.
Den typen av tunga dofter gör oss, enligt Zarzos teori, inte alls alerta. De fanns ju runt om oss då värmen låg som ett dallrade täcke och gjorde det omöjligt att jaga eller röra sig på dagtid.

“De liknar dofter som vi kände på savannen”

Citrus och rosmarin ger kraft

Alldeles oavsett om Zarzo har rätt i sina antaganden eller ej har vi på Sniph använt några av våra friskaste citrustoner när vi skapade Litsea, vår allra mest energigivande rumsdoft i serien som vi valt att kalla The Presence Collection. För den uppmärksamme skymtar också toner av rosmarin, som i vetenskapliga tester visat sig ha positiva effekter på minnet och koncentrationsförmågan.
Målet med Litsea har varit att skapa en doft som skärper dina sinnen och hjälper dig att hitta kraft. Kanske lite som en sprittande frisk vårdag i östra Afrika.