Doft och intimitet – allt hänger ihop i hjärnan

Publicerad November 8, 2019

Dofter, sexualitet och sensualism har flera beröringspunkter.
Vetenskapen har lärt oss att dofter kan trigga lust,
och att en specifik doft kan försätta oss i precis rätt stämning för – nästan allt.

Hur många texter om att få fart på sexlivet har du läst de senaste åren?
Det här är inte en sådan text.
Den handlar inte ens nödvändigtvis om sex, snarare om lust och sensualism och om hur doftupplevelser faktiskt kan leda våra hjärnor – och kroppar – in i ett mer avslappnat och lustfyllt tillstånd.
Sen handlar den lite om vår sensuella rumsdoft Rubicon också, läs vidare så förstår du varför.

“Har du doftat det, så har du upplevt det”

Doft och sex

Den vetenskapliga forskningen har i viss mån intresserat sig för kopplingarna mellan doft och sexualitet, men de flesta studier som gjorts har då handlat om de specifika doftämnen som kallas feromoner, alltså ämnen som utsöndras av andra levande varelser

Som vi tidigare skrivit om finns gott om vetenskapliga bevis för att doftupplevelser har kapacitet att göra stort intryck på oss rent känslomässigt. Men ännu har bara ett fåtal forskare nått i mål med studier som kunnat visa på hur upplevelsen av doft faktiskt tar sig in i hjärnan och leder till en specifik känsla. Än mindre finns studier som kopplat samman doft, och sexualitet, annat än de som är kopplade till mänskliga feromoner alltså.
Och även där är vetenskapen osäker, det finns faktiskt etablerade forskare som är starkt skeptiska till att mänskliga feromoner har något som helst inflytande på våra känsloliv. Och vi på Sniph jobbar av just det skälet inte alls med så kallade feromonparfymer.

"Pulsen ökar, blodet rinner fortare i kroppen och … “

Lukter som framkalla minnen

Den nära kopplingen mellan känsla och näsa däremot, den jobbar vi mycket med. Nervbanorna mellan hjärnans minnescentrum och det område som uppfattar dofter är mycket kraftfulla i den mänskliga hjärnan. Har du någon gång ägnat dig åt att sniffa på en frånvarande partners använda T-shirt, eller tagit en parfym till hjälp för att framkalla minnet av en flyktig bekantskap, så vet du vad vi menar.
Har du doftat det, så har du upplevt det.

Sinnesintryck, tankar och känslor spelar alla en stor roll för att väcka vår lust. Det är i hjärnan det händer. Minnescentrat hippocampus får fatt i en bit av en känsla, kanske tack vare en doft. Hypotalamus koordinerar hormoner, amygdala hjälper oss att fokusera och rikta vår uppmärksamhet tydligt mot exempelvis en partner eller en härlig tanke, och så är det autonoma nervsystemet igång.
Pulsen ökar, blodet rinner fortare i kroppen och …

Vi kan inte lova att Rubicon omedelbart försätter dig i ett hetare sinnestillstånd.
Men vi har gjort vårt bästa när vi satt samman denna vår allra mest sensuella rumsdoft i serien som vi valt att kalla The Presence Collection.
Målet med Rubicon har varit att skapa en doft som hjälper dig att slappna av och känna sig närvarande och bekväm i din egen kropp.
Vi tycker själva att vi har lyckats väldigt bra – vad tycker du?