Trendspaning 2021

Publicerad January 15, 2021

2020 vände upp och ned på alla våra liv och innebar på flera sätt helt unika utmaningar som vi inte tidigare stött på. Medan det utan tvekan var ett år som förvandlade skönhets- och parfymindustrin, förutspår vi att 2021 för med sig spännande trender till dofternas värld tack vare kreativiteten hos människorna som arbetar inom den. Med ett virus som bland annat får folk att tappa sitt doftsinne, och en värld som håller sig undan mänsklig kontakt ser vi ändå trender som tyder på att längtan efter njutning och äventyr fortfarande är stark. Detta ser vi även i kundbasen hos vår populära prenumerationstjänst, där vi flera gånger i veckan får meddelanden som vittnar om hur dofter skapar begär och lust, och väcker både minnen och drömmar till liv. Vi har nått ut till några av personligheterna bakom parfymhusen på sniph.com och bett dem att reflektera kring vad de tror är framtiden för parfym och njutning.

Lisa Kjellqvist är Sniphs alldeles egna medgrundare och CPO, så väl som en dedikerad parfymentusiast. Hon förutspår en tydlig trend där varumärken fokuserar på en specifik typ av koncept, med personliga kopplingar i fokus.

”Bland de parfymhus som har dykt upp på våra digitala parfymhyllor det senaste året (eller tillkommer inom kort), ser vi en trend i att vilja skapa produkter med en djupare mening. Varumärken fokuserar på att skapa riktiga kopplingar till deras kunder i sättet de producerar och marknadsför sina parfymer och andra produkter. Det har varit häftigt att se hur de senaste tolv månaderna har fört branschen närmare kunderna på många sätt.” – Lisa Kjellqvist

Förutom holistiska koncept, ser vi fyra tydliga trender som kommer att gå i framkant för parfymvärlden under 2021. Även om skönhet och doft inte kretsar kring säsonger på samma sätt som exempelvis modebranschen, sticker några tendenser ut lite mer och sätter tonen för så väl gedigna klassiker som för nyfikna nykomlingar.

Flykten från vardagen: Reseinspirerade parfymer

Nick Steward, grundare och kreatör hos GALLIVANT, tror att deras idé av ”fåtöljresande” är mer relevant än någonsin. Han ser en tydlig trend i önskan om att kunna förflytta sig till olika platser, även om så bara inom sin egna fantasi. Vi är nog många som har märkt att möjligheterna till att utforska är något som tidigare tagits för givet, medan det nu krävs lite mer kreativa lösningar för att ta sig till nya spännande platser.

”Jag rekommenderar fåtöljresande, från tryggheten och värmen av ditt egna hem! Res genom böcker, konst, musik – och självklart genom äventyret som en bra parfym kan ta dig med på. Jag har lyssnat mycket på Sudanesisk och Etiopisk musik och det har verkligen ökar min aptit för en framtida resa, och vem vet, kanske en framtida parfym…” – Nick Steward

Janne Rainer Vuorenmaa, grundare av V/SITEUR (lanseras snart hos sniph.com), använder också doftstimulans för att nå destinationer från hans minnen. Han tror att det bästa användningsområdet för all extratid som vi har fått är att vända perspektivet inåt. Många av oss är utsvultna kreativt och suktar efter nya intryck, eftersom vi inte längre har tillgång till samma externa stimulans som vardagen tidigare tillförde.

”För mig finns ingen bättre tillflykt än att exponeras för doft. Sätt Voyage d’Hermés under min näsa och plötsligt är jag i baren på Ritz Carlton i Cannes. De flesta stunderna i livet är knutna till en doft och när du exponeras för den doften på nytt finns det inget du kan göra.” – Janne Rainer Vuorenmaa

Back to basics: Minimalistiska ingredienser

Precis som vår doftexpert Lisa har noterat, syns en tydlig trend bland nya varumärken som istället för att lansera med ett brak väljer den mer avskalade vägen, både i uttryck och i doft. Hos minimalistiska parfymhuset MATIÈRE PREMIÈRE är minimalism en elegant färdighet som behöver underhållas. Att använda doft är ett uttryck av skicklig kommunikation som räcker förbi ansiktsmasker och social distansering. Karen von Knorring, kommunikationschef hos Matière Première, ser värdet i att sakta ned, ta ett steg tillbaka och förundras över skönheten i det råa. I en tid där våra ansikten täcks av masker och vi undviker att ta i varandra, finns en underliggande närvaro i form av parfym, som bygger broar mellan människor.

”I ett sammanhang av ett saktare tempo, färre resor, färre utgifter, ifrågasätter vi behovet av förändring and vi vänder oss mot det som betyder mest för oss – hälsa, familj, vänner, naturen… Värderingar blandas om och vi känner ett behov för det väsentliga; det är exakt detta som vi gör med våra dofter – återvänder till essensen av det råa materialet.” – Karen von Knorring

Mänsklig kontakt: Upptäcka dofter i grupp

Ännu en inflytelserik röst inom parfymvärlden är författaren och parfymentusiasten Jenny Lantz, som är av tron att dofter bör upptäckas tillsammans. Även i dessa tider när umgänge och närkontakt är mer begränsat anser Jenny att kraften i mänsklig kontakt är nyckeln till att hitta njutningen i doft även i 2021. Detta är en trends som syns i det nätverk som naturligt uppstått bland Sniphs prenumeranter, i en Facebookgrupp som kallar sig själva för Sniph Market. Konversationer om doftnoter, parfymmärken och även byteshandel av månadsdofter sker dagligen och påminner oss om att dofter skapar band och väcker alla sorters känslor.

”När jag lanserade min bok Expedition Parfym under 2020 startade jag även ett parfymsällskap, The Drydown, som är öppet för alla som är intresserade av doft. Det är alltid med spänning som vi utforskar hur dofter utvecklas på olika personer och hur de andra relaterar. Jag tror på att prata om doft som en nyckel till att utveckla doftsinnet.” – Jenny Lantz

Hitta närvaro: Dofter för välmående

Vi är nog många som helt bytt ut kontoret mot ett (inte alltid så inspirerande) hemmakontor, och trevliga middagar hos vänner och bekanta till en hel del hemlagade måltider med en partner eller rumskompis. Behovet för att tillföra en ”guldkant till vardagen” är större än någonsin innan, dels för att klara av den påfrestning som det innebär att vara inom samma kvadratmeter större delen av dygnet, men även för att kunna förvandla denna yta till det som stunden kräver. En restaurang, ett dagis, ett kontor, eller ett mysigt välstädat hem – inom loppet av endast några timmar. Hemligheten är att använda sig av rumsdoft.

”Dofter kan omedvetet förändra vårt beteende, vårt humör eller vår attityd – och det finns många sätt att utnyttja detta faktum strategiskt. En enda doft har förmågan att framkalla betydelsefulla minnen, förbättra relationer med nära och kära, lyfta en stämning och ta oss långt bort i drömmar. Denna insikt ligger till grund för vår Presence Collection – en kollektion med rumsdofter som varsamt vässar samtliga av dina sinnen.” – Lisa Kjellqvist

Sammanfattningsvis längtar vi alla i år efter att få friheten att utforska. Oavsett om det är nya intressanta platser, nya sätt att leva på eller nya sätt att knyta an till de runt omkring oss längtar de kreativa hjärnorna hos parfymindustrin efter motsatsen till begränsningar och regler. Som bevisats vid flera tillfällen i historian tror vi att denna tid av avskärmning och osäkerhet kommer att provocera fler till att kliva utanför ramen och göra revolt.

Om du är sugen på att ta det första steget så finns en hel värld av njutning och dofter att upptäcka.