“The best in trend”: Din guide till Oud

Publicerad January 29, 2020

Oud som också är känt som ”5000$ per pound scent”, är en av de mest åtråvärda ingredienserna inom modern parfymtillverkning. Dess signifikanta doft märks garanterat av och konkurrerar ut alla andra dofter inom en radie på 20 meter. Men vet du hur ”oud” framställs? Berättelsen är inte särskilt tilltalande (dock luktar den fortfarande lika fantastiskt!).

Oud kommer från den tropiska Agar (Aquilaria), en trädfamilj som är vanligt förekommande i sydöstra Asien och i mellanöstern. När träet från detta träd blir infekterat av ett speciellt sorts mögel, också kallat Phialophora parasitica, så reagerar trädet genom att producera en mörk och starkluktande kåda. Det är alltså denna koda som är just ”oud”, som också är känt som angarwood, oudh, agalocha, aloeswood och eaglewood. Låter inte så härligt kanske, men vi varnade dig!

Dock är resultatet av denna naturliga process helt klart makalös. Se efter och lukta själv, dessa oud-baserade dofter kommer inte låta dig gå obemärkt förbi.

⚤ Unisex

HEELEY – Agarwoud EdP

Parisbaserade Heeley Parfums är ett exklusivt parfymhus grundat av britten James Heeley och är ett av få parfymmärken där ägaren själv ligger bakom dofterna. Agarwoud är doften av kontraster. Träig och dunkel skog möter rymd, fritt sinne och fruktbarhet. För evigt.

⚤ Unisex
Liquides Imaginaires – Fortis EdP

Fortis från hyllade Liquides Imaginaires är förvisso en kraftfull och mörk komposition i triologin “Eaux Delà”. Fortis handlar om din reinkarnation. Att du ska lägga det dåliga bakom dig och blicka framåt. Mästerligt, säger vi.

⚤ Unisex
Ann Ringstrand – Touch EdP

Touch lockar fram en varm och intim känsla. Hud mot hud, själ mot själ. Mjuka uttryck av puder, läder och kryddor viskas ömt och eggas upp av enbär, svart peppar och koriander. Len och djupt anförtroende.

⚤ Unisex
ROOM 1015 – Ten Fifteen EdP

Ten Fifteen är en vild och träig hyllning till de kändistrashade hotellrummen på 70-talet. En kreativ smash av sandelträ, mandarin, viol och svett. Slut ögonen och föreställ dig förbjuden passion, vilda katter och skrynkliga lakan. Rebellisk och skön.

⚤ Unisex
Histoires de Parfums – Rosam EdP

Rosam tillhör en trio av doftande dikter om livets stora skatter. Den fångar dig omedelbart med utmanande oud, rökelse och saffran. Den sammanfattas: “Then there is white gold with silver symbolising wisdom, the soul’s greatest gift.”

Dessa oud-baserade dofter kommer inte låta dig gå obemärkt förbi!

Les Liquides Imaginaires

Ambra, Oud, Saffran

Ann Ringstrand

Enbär, Koriander, Oud

Room 1015

Saffran, Viol, Sandelträ
Nytt i shoppen: Floris - Honey Oud EdP

Honey Oud hyllar en av de mest exklusiva ingredienserna på parfymörens palett – den dyrbara oudoljan från agarträdet. Föreställ dig den perfekta balansen av fyllig ros, gyllene engelsk honung och djupa noter av oudolja på din hud. Trygg, omfamnande och oerhört sensuell på samma gång.

Upptäck nu