Sömnens betydelse i ditt liv

Publicerad August 7, 2020

Katarina Gospic, svensk hjärnforskare, svarar på myten genom att dra en parallell till en annan kroppsdel än hjärnan som även den “städar undan”, vilket är tarmen.

Lätt till irritation och mindre händelser som kan leda till oproportionerliga reaktioner är samtliga möjliga konsekvenser av sömnbrist. Detta på grund av en uppreglering av amygdala, en viktig struktur för våra känslor, som i vissa fall kan förändras i upp till 60%. Just på grund av sömnbrist.

För att hitta tillbaka går det bra att sova både middag eller ta en powernap, vilket är bevisat inflytelserikt för hjärnan och dess kapacitet, men viktigast av allt att återhämta sig, tillbaka till sin dygnsrytm, förblir att vila ordentligt om nätterna.

“Om du någon gång varit med om sopgubbar som strejkar, då vet du hur det blir i soprummet. Det samlas och blir stora högar, och luktar illa. Samma sak händer i hjärnan när du inte sover eller vilar.” – Katarina Gospic

Sätt ett regelbundet schema

Att ha rutiner kring vilken tid du lägger dig, samt vaknar, kommer att stärka din dygnsrytm. Att implementera en hudvårdsrutin kring dessa scheman förenklar för både morgon- och kvällsrutinerna.

Skapa en avslappnande miljö

Vuxna är väldigt duktiga på att skapa avslappnande miljöer för barn, men alla inser inte att de borde göra det för sig själva med.

Undvik koffein & alkohol på kvällen

De flesta är medvetna om att koffein påverkar vilan, men alkohol har en minst lika allvarlig påverkan. Alkohol kan hjälpa en att somna, men bidrar därefter med sämre sömnkvalitet och väcker en när effekten försvinner.

Ljud

Är ditt sovrum i en del av hemmet där det är mycket oljud? Det finns olika sätt att ljudskydda sovrummet, till exempel med mattor, öronproppar, och så vidare. Öronproppar är ett bra alternativ då det inte nödvändigtvis är speciellt kostsamt.

Ljus

Tidigare på dagen bör en utsätta sig för ljusast belysning, och minska/dimra ned successivt under dagen, likt solens rytm, förslagsvis i rytm med din egna dygnsrytm. För bästa effekt, ha silkeslena sovmasker i åtanke, för att säkerställa Hollywood-känslan när du vaknar på morgonen!

Använd dofternas påverkan

Även om du håller ditt sovrum rent kan lukt eller doft förstöra sömnen. Precis som oreda bidrar nämligen stark lukt till aktivitet istället för vila. Tumregel: försök att undvika produkter med starka dofter, specifikt dofter med noter av citron, citrongräs eller citrus generellt. Däremot finns det vissa dofter som får din kropp att slappna av, exempelvis lavendel.

Upptäck lavendeldofter