Ros i rampljuset

Publicerad January 15, 2024

Rebellisk, romantisk, retro: upptäck rosen och dess många sidor!
Följ med oss och upptäck noten samt några av de dofter vi bäst tycker visar dess bredd.

Rosen: en doftnot lika rik på historia som på karaktär. Många är parfymörerna som trollbundits av rosens olika egenskaper, där den spänner hela vägen från det gröna och naturtrogna till det metalliskt mineralrika och vidare till det saftigt gourmandliknande.

Det finns en stor mängd olika typer av rosor med olika användningsområden, och i parfymframställning är rostyperna “rosa damascena” och “rosa centifolia” särskilt vanliga. 

Rosen som råmaterial framställs genom destillation (med hjälp av ånga), vilket resulterar i råmaterialet “rose otto”, eller genom extraktion (med hjälp av lösningsmedel) vilket producerar råmaterialet “rose absolut”.

Man brukar säga att rosens ursprungsområde spelar en roll i hur doften uppfattas: Bulgarisk ros har ofta en luftig och akvatisk karaktär med hög fräschör och gröna, naturtrogna toner. Turkisk ros är generellt fylligare: den upplevs ofta som saftig, nästan syltad, med kryddiga, animaliska drag. Marockansk ros, däremot, kan sägas vara blommig och sötaktig, med fruktig, upplyftande karaktär.

Som not är rosen onekligen omöjlig att bortse ifrån: den har använts i parfym i tusentals år och återfinns i kreationer från i stort sett alla design-, indie- och nischparfymhus. Ibland som den solklara huvudrollen, och ibland någonstans i kulisserna för att bidra med en air av exklusivitet, ett mjukt bakgrundsljus eller lite extra dimension.

Är du nyfiken på att upptäcka någon av rosens många sidor?
Dessa sju dofter lyfter våra doftexperter för att demonstrera notens mångsidighet!

Sniph – 010 ? EdP

I denna doft får du uppleva en ros som är luftigt naturtrogen, pigg och något akvatisk, där vetiver och persika grundar och adderar dimension.

SHOPPA 010 ? EDP
L'Atelier Parfum – Exquise Tentation EdP

Här finner du en silkeslen, förförisk ros – tilldragande och perfekt kombinerad med mjuk vanilj och söta svarta vinbär.

SHOPPA EXQUISE TENTATION EDP
BDK Parfums – Oud Abramad EdP

Rosen i denna doft är full av mystik och skönhet. Dess kryddiga kvaliteter backas upp av exklusiv oud och varm saffran.

SHOPPA OUD AMBRAMAD EDP
Corps Volatils – Captured Aldehyde EdP

I denna doft får vi uppleva rosens luftiga sida – den är grön med aldehydiska drag som förstärks av frisk citrus.

SHOPPA CAPTURED ALDEHYDE
Etat Libre d'Orange – I Am Trash EdP

Här är rosen fruktig, lekfull och ungdomlig. Dess ljusa optimistiska sidor harmoniserar med ett grönt äpple och varmt sandelträ.

SHOPPA I AM TRASH EDP
Fugazzi – Workaholic EdP

Gourmandsidorna av rosen kommer fram i denna doft. Här är den floral och söt, med varma ambertoner som lyfts av mjukt kaffe och tonkaböna.

SHOPPA WORKAHOLIC EDP
Commodity – Velvet Expressive

En träig ros återfinns i denna doft. De varmt kryddiga tonerna hos rosen balanseras av rökig amber som grundar och mandel som mjukar upp.

SHOPPA VELVET EXPRESSIVE