NEH – Skapat för att skapa dig

Publicerad June 20, 2024

NEH är parfymhuset där doftkonst möter mindfullness. Med hjälp av parfym vill NEH uppmuntra dig att ledas av din intuition i utforskandet och återupptäckten av din sanna essens, och husets dofter blir ett sätt att vara närvarande i nuet.

NEH är skapat av Sniphs medgrundare Tara Derakshan, och namnet kommer från de sista bokstäverna i hennes fullständiga namn – Taraneh – som hon fick ny koppling till i början av sin resa inom mindfulness och healing. Namnet delar också uttal med franskans ord för näsa – “nez”. De tre första dofterna från huset heter The Opening, The High och The Light, och i och med releasen av dessa dofter passade vi på att prata lite med Tara om hennes resa inom doft och om hennes  kreativa process.

Doft är en central del av Taras liv, och om hon själv fick beskriva sig som en doft berättar hon att det hade varit en dynamisk kombination av varm vanilj, grundande sandelträ, och livligt energigivande citrus. “Den kombinationen speglar mitt vänliga sätt, min beslutsamhet och min livslust.” Och de är också just en citrusnot som Tara betraktar som en av de mest underskattade noterna – nämligen mandarin. “Det är en fantastiskt anpassningsbar not, som gör dofter friska och livfulla”.

Taras egen doftresa började långt innan grundandet av Sniph och det egna huset NEH. Hon berättar att ett av hennes bästa doftminnen kommer från hennes barndomsresor till Iran. “Det var hos min mormor som jag först stötte på “faloodeh” – en sorbet som bara görs där, med nudlar som dragit i rosenvatten och vanilj. Den doften påminner mig om trygghet och glädje, med sina lätta, florala noter och den söta vaniljen.”  

The Opening, The High och The Light – de tre första dofterna från “The Altered States” collection.

Inspirationen till hennes dofter uppstår ofta i meningsfulla diskussioner med människor i hennes närhet, men den kommer även till henne undermedvetet: när hon sover eller är ensam ute i naturen. “Viskningarna från mitt undermedvetna vägleder mig till uppenbarelser som lägger grunden för mina mest tillfredsställande projekt”, beskriver hon. 

När en idé slagit rot är processen fram till färdig parfym både intuitiv och iterativ. Det börjar med en vision och en önskan om att uppnå en viss känsla med doften, och sedan jobbar hon sig bakåt och finslipar kreationen tills den går i linje med den emotionella intentionen.

UTFORSKA NEH

Just att förmedla känslor är en av de största anledningarna till att Tara tog steget att bli parfymkreatör: “Viljan att göra dofter som möjliggör självupptäckt och transformation, och som väcker känslor till liv, driver mig. Jag brinner för att slå samman parfymkonst med terapeutiska metoder som förbättrar det känslomässiga, mentala och andliga välbefinnandet”. Med NEH blir den visionen verklighet.

Upptäck våra första dofter från NEH här och fortsätt följa resan på nehperfumes.com

NEH

Eukalyptus, Verbena, Vit mysk

NEH

Mandarin, Rabarber, Tonkaböna