Maison Matine – Rebel Perfume

Publicerad September 7, 2023

Marie Kellou och Arthur Ponroy är grundarna bakom det sprudlande vakna parfymhuset Maison Matine. Inspirationen bakom deras kreationer hämtar de i sin vardag, och i sina dofter lyckas de med konststycket att utforska sin tillvaro och sin omvärld med kreativitet, lekfullhet och respekt som verktyg.

Här är ett hus som vågar experimentera, upptäcka och leta efter mening i det stora såväl som i det lilla. Vi ber grundarna berätta hur de hade beskrivit sig själva som dofter, och även där kikar lekfullheten fram: “Som en gourmand, för jag älskar kakor!” säger Arthur. Marie fyller på med sin egen beskrivning av sitt doft-jag: “solig och kryddig”.

När det kommer till just noter är huset inte rädda för att skänka lite extra uppmärksamhet åt det okonventionella. Arthur är uppvuxen i västra Frankrike – i Bretagne – och hans tidiga doftminnen rör sig kring området han växte upp i: doften av våt sand och av havet tidigt på morgonen. Just “hav” tycker han är en av de mest underskattade noterna i parfym: “Hav och metall”.

Ett av Maries bästa doftminnen är – också det – hämtat från hennes barndom: tomatblad från en trädgård i hennes barndomsstad Vance i södra Frankrike. När vi frågar henne vad hennes mest underskattade doftnot är svarar hon att det är kronärtskocka – en doftnot som mycket riktigt är relativt ovanlig: något söt, lite jordig och grön.

Just det gröna är något både Marie och Arthur återkommer till. “Jag älskar gröna noter och hur de kan bidra med en naturlig känsla till dofter: särskilt basilika och mint.” säger Arthur. “Det är också anledningen till att jag själv gärna använder vår doft Nature Insolente: den doften påminner mig om när mina föräldrar gjorde sig iordning inför middagar med vänner. Parfym är så ofta förknippat med vårt förflutna och med våra positiva minnen”.
Även Marie lyfter Nature Insolente som en favorit bland husets dofter: “Den ligger närmast min egen personlighet just nu”, berättar hon.

Och personlighet, det är just vad huset Maison Matine bjuder på, både i sitt team (där de också lyfter fram sin kreatör Mathilde som en viktig del av huset) och i sina dofter. “Rebel Perfume”, väljer de att sammanfatta sig: fria dofter med glimten i ögat gjorda för – och med – en värld i rörelse.

Maison Matine

Neroli, Kardemumma, Cederträ

Maison Matine

Rosépeppar, Jasmin, Tonkaböna

Maison Matine

Sichuanpeppar, Ros, Vit mysk

Maison Matine

Vanilj, Vita blommor, Kokos