Layering – så här gör du!

Publicerad August 6, 2020

Att kombinera två dofter låter elegant, men för de flesta känns det lite svårare än att bara dutta på lite här och lite där. Traditionellt innebär layering att använda en matchande kroppsvårdsprodukt tillsammans med sin favoritparfym. Doften sitter bättre, varar längre och upplevs som djupare. Med den nyare sortens layering, där dofter blandas, är less verkligen more. Det är viktigt att tänka på att alla parfymer inte är lämpade för layering. Om en parfymör lagt ett par år på att skapa en perfekt komposition med noggrant regisserade övergångar mellan noter kan man förstöra doftupplevelsen genom att lägga till mer.

Välj max två dofter. Försök i dessa att hitta några element som knyter dofterna samman. Kanske finns det en blomma i båda dofterna som ger dem en länk. Ett annat sätt att kombinera kan vara att ta en doft som är som en traditionell toppnot, alltså sprudlande och lätt och blanda den med en doft som är mer hjärtnot eller basnot, det vill säga fylligare och rikare. Tänk då på att den fylligare doften ska appliceras först och sedan följas av den lättare.

1. Tänk litet

Små flaskor passar perfekt för att experimentera! Med Sniphs 8ml-flaskor kan du öva på layering utan några större investeringar. Resultatet blir högst personligt och genom två doftinköp får du dessutom ut tre dofter.

2. Ta det lugnt

Ofta har vi redan dofter från schampo, duschcreme och deo att ta hänsyn till. Försök att inte krocka för mycket, utan välj harmoni här.

3. Välj en gemensam nämnare

Hitta några element eller noter som knyter dofterna samman. Kanske finns det en blomma i båda dofterna som ger dem en länk och skapar en fin blandning.

4. Välj “enklare” dofter

Dofter som är enklare i sin komposition är lättare att blanda. Välj antingen från märken som är gjorda för att blandas eller dofter som har en tydlig ingrediens, så kallade soliflorals.

5. Applicera rätt

Spreja på den tyngre doften först och sedan den lättare, så kommer de olika doftnoterna till sin rätt. Njut av din vackra komposition!

Det finns renodlade layeringmärken, framtagna speciellt för att harmoniseranär de blandas. Layers från The Experimental Perfume Club är ett sådant. Jakten på den personliga doften handlar framförallt om att våga experimentera. Att spreja på vilt uppmuntras inte av experterna, men å andra sidan kan en respektlös blandning skapa nya spännande bekantskaper.

De perfekta dofter för layering

(231)

BSX EdP

Optico Profumo

Blyertspenna, Ånga, Ren luft

Aether

Mysk, Iso E Super, Cashmeran