Doftnot: Lakrits

Publicerad April 11, 2022

Oavsett om du älskar det eller hatar det finns det ingen som kan förneka att lakrits gör ett starkt intryck på de allra flesta av oss. Sött, salt eller något helt annat – även om du kanske inte är ett fan av smaken kan det finnas något lockande i den anis-liknande sötman från lakrits som doftnot. Glad Lakritsens dag!

Sedan 2004 har Lakritsens dag firats den 12 april för att hylla den svarta lakritsens historia, hälsofördelar och dess olika användningsområden. Lakrits extraheras ut lakritsroten och kan användas för att göra godis, smaksätta drycker eller doftsätta parfymer. Exempelvis finner du lakrits i formerna rålakrits, lakritspulver och lakritsgranulat. Ordet “licorice” kommer från den gamla franskans “licoresse”, ursprungligen från det grekiska ordet för “söt rot”. Och om du någonsin har tuggat på en lakritsrot så är det precis det du kommer att uppleva. 

Även om både smak och doft påminner om anis eller fänkål är lakritsen faktiskt inte besläktad med någon av dem. Som doftnot är lakritsen ofta kategoriserad tillsammans med gourmand-dofter samt som komplement till träiga eller jordiga dofter. Visste du att lakritsen även förknippas med kärleksdrycker och förtrollningar? Det sägs att en nypa lakrits i din älskares fotspår hindrar henne/honom från att vandra iväg från dig… Kanske gäller detsamma för en dos av lakritsparfym på din älskares kläder? Prova våra bästa parfymer med lakrits och låt dig förföras av denna kolsvarta sötma.

Våra bästa lakritsdofter

Hitta nya favoriter bland både lakrits och anis

Histoires de Parfums

Vanilj, Lavendel, Mandel

Håll dig uppdaterad med det senaste från Sniph

Bli först med att ta del av spännande nyheter, tillskott i shoppen och våra experttips. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!