Kvinnorna bakom dofterna

Publicerad March 9, 2021

Vad betyder det att dofta som en kvinna? Den här veckan riktar vi strålkastaren mot kvinnorna i parfymindustrin för att fira deras bedrifter och deras kreativitet. Vi bad de kvinnliga näsorna bakom några av våra bästsäljande parfymhus att reflektera kring hur deras kvinnlighet stärker och inspirerar dem. Läs mer nedanför!

Chiara Ronzani, Extrait d’Atelier

Chiara Ronzani är grundare och ägare av det italienska parfymhuset Extrait d’Atelier, en harmonisk kollektion av fem unisex-parfymer inspirerade av traditionellt hantverk. Hon är övertygad om att sofistikation och klass inte tillhör ett specifikt kön, och att vi som kvinnor har makten och friheten att utforska vad vi än drömmer om.

“För mig betyder att vara kvinna att ha chansen att leva livet i öppna drömmar och evig kreativitet. Vi som kvinnor har makten att förlänga våra visioner till odefinierade gränser med ett starkt mindset, samtidigt som vi kan vara mänskliga och vänliga. Kvinnor är en sådan outforskad värld, kvinnlighet för mig är en onåbar förnimmelse som uttrycker gränslös skönhet, elegans, omtanke och kärlek.”

“Om jag en dag bestämmer mig för att göra parfymer för olika kön ser jag feminina parfymer som blommiga, mjuka, försiktiga men aldrig söta och arroganta; starka och framfusiga. För män skulle jag använda starkare noter, men alltid avrundade och försiktiga som omfamningen hos en man som håller sin älskade.”

Frances Shoemack, Abel Odor

Den före detta vinmakaren Frances Shoemack grundade sitt chica parfymmärke Abel odor med ett mål i sikte – att skapa världens bästa naturliga parfym. Tillsammans med sin näsa Isaac Sinclair använder hon de bästa (naturliga) ingredienserna för att skapa könsneutrala dofter som kombinerar styrka med skönhet. Frances tror att världen behöver feminin energi, nu mer än aldrig förr.

“Allt handlar om energier för mig. Jag märker att i min vardag så har jag faktiskt väldigt mycket traditionellt maskulin energi – snabbt beslutsfattande, orädd för risker, att vara pragmatisk. Att omfamna min kvinnlighet betyder att jag välkomnar min feminina energi, både på jobbet och i livet. Empati, sårbarhet, vänlighet och en vilja att kompromissa för det stora hela. Jag tror att vi alla bör odla vår feminina energi.”

“Jag inspireras av kvinnor världen över. Just nu hör vi mycket om att “sätta sig själv först” och jag tror det är väldigt viktigt, men det är lika viktigt att uppskatta och belöna våra fantastiska kapacitet för omtanke. Det är inget vi ska skämmas för. Jag kommer ihåg när jag låg vaken, utmattad, och matade min äldsta son med en trygghet i att över hela världen, precis i den stunden, finns ett kvinnosamfund av starka, omtänksamma kvinnor som gör exakt samma sak. Att bry sig gör dig inte svag, det gör dig stark.”

Romy Kowalewski, 27 87

Romy Kowalewski har omdefinierat lyx med sin progressiva linje av parfymer under märket 27 87, som leds av ett kvinnligt team. Dofterna är uppdelade i fyra linjer: Calm, Now, Go och Wild, och dessa representerar fyra olika sinnesstämningar som bäraren kan ha. Romy tror på att skapa unisex-dofter och att låta bäraren själv välja vilka dofter de attraheras av, oavsett kön.

“Jag känner mig stolt och stärkt av att vara kvinna. Speciellt i det moderna samhället vi lever i känner jag att det inte finns några begränsningar och att vi har chansen att uppfylla våra drömmar utan att behöva ge upp familjelivet. Vi är multitaskande, hårt arbetande och därför leds mitt team endast av kvinnor. Jag vill inte ha det på något annat sätt. Jag inspireras av kraftfulla, självständiga och drivna kvinnor som kämpar för sina drömmar och mål.”

“För mig är doft en individuell och intim del av vem du är. Generellt sett gillar jag inte att definiera en doft enligt kön. Det beror på personligheten, karaktären och humöret av personen som bär doften.”

Anna Torrents, Genyum

Anna Torrents passion för doftvärlden har sitt ursprung i hennes nyfikenhet på konstvärlden och dess olika former. Hennes märke Genyum målar upp väldoftande porträtt av olika konstnärer och deras rum, i allt från tatueringsstudios till balettscener. Anna låter kreativiteten födas från alla olika dofter, och struntar helt i gamla stereotyper kring kön.

“Hur kan någon som är stolt över sitt kön känna sig? Nöjd! Vi har tur som lever i en tid och på en plats där om du jobbar hårt och konsekvent, så kan du uppnå dina mål. Att vara kvinna är att vara modig och att kunna drivas framåt utan att skada någon annan. Det är att lyssna och förstå andra kvinnor, att respektera för att bli respekterad. Vi är kreativa, empatiska, tuffa, passionerade, fantasifulla; vi är kärleksfulla.”

“Många av oss guidas av gamla arketyper som från mitt perspektiv har begränsat oss på flera sätt. För mig är detta historia, inte nutid. Det är självklart att kvinnor och män är anatomiskt olika, men tror du att könen har exklusivitet på färger eller ingredienser? Min kreativitet matas av min förundran för konstnärer och deras påhittighet, jag fångar deras bohemiska sätt att leva, upplevelsen av att kliva in i en konstnärs ateljé, eller den subtila fiolen, doften hos ett bibliotek… Detta översätts till trä, mate, blommor, läder, lavendel.”

Dorothée Duret, Pentalogies

Dorothée Duret bjuder in oss att utforska våra fem sinnen genom hennes parfymhus Pentalogies, där hon använder doft som en prisma för att bryta ned och återskapa. Hennes första kollektion L’Etude är skapad tillsammans med näsan Clémentine Humeau och de två har hittat ett poetiskt sätt att berätta sina dofthistorier. Dorothée ser sin kvinnlighet som en inneboende del av henne och känner sig lyckligt lottad att vara kvinna.

“Min femininity är oskiljbar från min kropp. Jag känner mig som en utforskare framför den här kroppen i ständig rörelse som pratar med vem som än vill lyssna. Moderskap väckte mig och fick mig att granska mig själv inifrån. Jag känner mig lyckligt lottad att vara kvinna. Personligen föredrar jag idéen om att skapa en parfym som är inspirerad av någon mer än att skapa för den specifika personen. Jag tror att skapande handlar om frihet och personlig iakttagelseförmåga, inte om olika kategorier.”

“Jag fascineras av krafterna och motgångarna hos de grekiska gudarna, intelligensen hos Athena och den oförutsägbara Dionysus som är en man men som resoneerar med min femininitet. I den verkliga världen beundrar jag skribenten Fatou Diome and filosofen Elisabeth Badinter, som båda berör mig med deras ord fyllda av allmänbildning och vishet.”

Women's Week Discovery Box

Det ultimata sättet att upptäcka sex (!) nya favoriter och samtidigt stötta våra kvinnliga parfymörer lite extra. Med doftnoter från kaffebönor och kokos till rosor och citron, innehåller denna doftöverraskning något för alla näsor och tillfällen. Värde: 1300 kr!

Shoppa nu - 795 kr