Doftupplevelsen blir 20-talets mesta present

Publicerad July 21, 2020

För elva år sedan blev upplevelsen årets julklapp.
Sniphs grundare förklarar varför de tror att det stundande seklet kommer innebära ett rejält uppsving för den osynliga upplevelsepresenten – noga utvald väldoft.

Det har gått elva år sedan upplevelsen blev årets julklapp. Sedan dess har både spikmattan och råsaftcentrifugen passerat revy, klappar som dansade en vinter, kanske två, men som sedan förpassades till en sällan besökt hylla i de flesta hem.
Sedan 2008, när upplevelsepresenten blev ett vedertaget begrepp, har däremot mängder av aktivitetsbaserade upplevelser bytt ägare. Därefter har de avnjutits, en gång. Otaliga restaurangbesök, luftballongsfärder, SPA-behandlingar och chokladprovningar har blivit av tack vare upplevelsepresentens popularitet. Men alla dessa upplevelser har något gemensamt som talar för att de åtminstone delvis kommer konkurreras ut av en helt osynlig upplevelse, som räcker väldigt länge.
– Vi grundade Sniph för att vi ville demokratisera parfymindustrin och göra välkomponerade dofter tillgängliga för alla, alltid, förklarar Sniphs VD, Tara Derakshan och fortsätter.
– Att ge bort väldoft, via en av våra parfymprenumerationer, ger så mycket mer än bara en trevlig kväll eller en minnesvärd erfarenhet. Våra doftupplevelser räcker mycket längre än så.

“Det går ju inte att fråga efter sådant som man inte vet finns”

Doft som förändrar livet

Hos Sniph arbetar alla anställda utifrån övertygelsen att en noga utvald och beprövad doftgarderob kan förändra livet.
– Det kanske låter lite pretentiöst, men vi tror faktiskt att det är precis så det ligger till, säger Lisa Kjellqvist, produktutvecklingschef på Sniph.
– Med olika dofters hjälp kan vi försätta oss i en hel mängd olika sinnestillstånd. Men vi reagerar väldigt olika på doft och därför är vårt upplägg med parfymprenumerationer så rätt.
Sniphs medlemmar får varje månad en noga utvald flaska (8 ml) parfym hem i brevlådan. Dofterna följer en förutbestämd linje, som medlem väljer du vilken typ av parfymstil du är mest nyfiken på, men kan när som helst ändra inriktning på din prenumeration.
– Vårt upplägg gör det möjligt att få tillgång till helt nya dofter, prova dem i olika sammanhang under minst en månads tid, för att sedan om man så önskar beställa en större flaska av den eller de dofter man tycker allra mest om, förklarar Lisa Kjellqvist.

“Dofter ska upplevas, och vi tror på doftupplevelsens framtid”

Många okända parfymhus därute

Parfymbranschen har varit uppbyggd på samma sätt i många år. Helflaskor, i första hand från marknadens starkast profilerade varumärken, finns tillgängliga i parfymdiskar landet runt. Där erbjuds du att provdofta och kan såklart också testa en specifik doft direkt på huden. Men mer prövotid än så får du inte innan det är dags att ta beslut om ett inköp som medför en utgift på många hundra och ibland tusen kronor.
– Marknaden är full av hantverkskunnande, otroliga parfymhus och fantastiska dofter, säger Tara Derakshan.
– Men dofter och varumärken av det här lite mer nishade slaget når sällan eller aldrig personer som inte vet exakt vad de letar efter. Det går ju inte att fråga efter sådant som man inte vet finns.
Det vill Sniph ändra på. Sedan starten 2016 har upplevelsetjänsten dryga 30,000 medlemmar i både Sverige och Storbritannien. Medlemmar som insett värdet av att någon med bred insyn och stort kunnande väljer ut nya härliga dofter åt dem.
– Vi ser oss som kuratorer. Vi håller koll på marknaden, ser vad som trendar och vad som består. Vi plockar stadigt in nya varumärken och produkter i vårt utbud och strävar efter att ge alla våra medlemmar en känsla av att ligga steget före, säger Lisa Kjellqvist.
Just därför, menar både hon och medgrundaren Tara Derakshan, att framtiden ser ljus ut för doften som upplevelse. De båda doftentreprenörerna spår ett uppsving inte minst för doftupplevelsen som gåva. Att ge bort en oprövad helflaska parfym till någon kan vara riskabelt, inte sällan står presentflaskorna orörda på en hylla, möjligtvis flankerade av en spikmatta eller en juicepress.
– Dofter ska upplevas, och vi tror på doftupplevelsens framtid. Med hjälp av vår prenumerationstjänst hoppas vi att doftupplevelsen blir det nya 20-talets mesta present, avslutar Lisa Kjellqvist.