Doftnot: Sandelträ

Publicerad May 6, 2022

Om du någonsin har rest i Indien känner du till den karaktäristiska doften av sandelträ som sätter sig i allt från kläder till väggar och sveper in dig i sin väldoftande dimma. Mjölkig, mjuk och fyllig med en grön toppnot. Det utsökta sandelträet är en mycket omtyckt doftnot som ofta används för att skapa parfymer med en unisex sötma och en kryddigare karaktär. Läs vidare för en djupdykning i världens andra dyraste träsort!

Källan till denna doftnot är barken från det indiska Santalum-trädet som har använts i tusentals år i både hinduistiska och buddhistiska ritualer. Dock har denna träsort blivit fridlyst i Indien och sorter från Australien och Nya Kaledonien har istället blivit mer populära. Sandelträ som doftnot kombineras ofta med andra tränoter som cederträ eller med andra essentiella oljor som patchouli. Den fungerar utmärkt som bas i parfymer där den lägger sig som en mjuk krämig bas och låter exempelvis blommiga eller kryddiga noter komma till sin rätt. Sandelträet används även som fixering för att få citrusdofter att stanna längre på huden. På senare tid har även en syntetisk version, Isobornyl cyclohexanol, blivit ett populärt alternativ till det utrotningshotade sandelträet. 

Förutom dess väldoftande egenskaper inom parfymvärlden anses sandelträet även ha läkande egenskaper. Traditionell kinesisk läkekonst och ayurvediska traditioner använder sandelträets olja för att behandla ett flertal medicinska problem. Sandelträets olja är även antiseptisk och mjukgörande vilket har gjort det till en vanlig ingrediens i badrumsartiklar. Studier pekar mot att detta träslag även kan öka mentalt fokus samt dämpa ångest. Prova därför parfymer med sandelträ för ett ökat medvetande, ett skarpare fokus samt en mer avslappnad känsla!

Upptäck sandelträ som doftnot i våra utvalda parfymer

Une Nuit Nomade

Bergamott, Vanilj, Sandelträ

A.N OTHER

Iris, Sandelträ, Päron

Commodity

Iso E Super, Cederträ, Sandelträ

Room 1015

Bergamott, Kardemumma, Sandelträ

L'Orchestre Parfum

Cederträ, Sandelträ, Mjölk
Parfym kan vara svårt men vi gör det enkelt

Sniph är en upptäckartjänst för doft och parfym där din njutning står i fokus. Utforska utvalda parfymer från exklusiva märken eller ta hjälp av vår doftguide för att hitta rätt, igen och igen.

Till doftguiden