Doftnot: Amber

Publicerad March 11, 2022

Finns egentligen doften amber?

Det korta svaret är nej. Men amber finns trots allt både som både doftnot och doftackord, hos oss på Sniph och hos andra parfymörer. Så låt oss förklara hur det egentligen ligger till med den mystiska doftnoten amber.

Naturlig amber, bärnsten, tar miljontals år att formas och är en fossiliserad kåda från träd med en varm eldröd färg. Bärnsten har otroligt lite doft om den inte bränns och doftar då mer åt det tallaktiga hållet. Ordet amber (inom doftvärlden) kommer istället från det franska “ambre” som relaterar till ambra, en vaxig substans från kaskelotvalen som tidigare använts för att doftsätta parfymer och som doftar myskigt, sött och jordigt. Idag använder vi oftast inte naturlig ambra längre, utan framställer samma doft syntetiskt. 

Amber är allra vanligast som doftackord och är då en (exakt) blandning av benzoin/styrax, vanilj och labdanum. Benzoin är en kåda från trädet styrax med en kraftigare söt doft som påminner om vanilj fast med en mer balsamisk, kryddig, nästan bränd nyans. Labdanum är ett gummi producerat av Cistus Ladaniferus-plantan men finns även i form av en olja som kommer från samma träd. Labdanum doftar tyngre, karamelliserat och balsamiskt.

Ambra som doftnot kan också framställas syntetiskt och kallas då för ambroxan. Ambroxan har ökat i popularitet de senaste åren och har en varmt träig, kryddig och läderaktig doftnyans. Den lämnar ett svagt sött, krämigt och myskigt intryck – nästan animaliskt.

Bärnsten används alltså aldrig som doftnot, men dess intensiva dragningskraft och mystik har inspirerat flertalet parfymer. Bland dessa finns exempelvis Amber EdP av Giardino Benessere där bärnstenens varma och inbjudande egenskaper fick inspirera doftsättningen, givetvis genom doftackordet amber.

Har vi missat något? Dela gärna!

Utforska några av våra amberdofter

(225)

BSX EdP

Optico Profumo

Blyertspenna, Ånga, Ren luft

Gallivant

Apelsin, Magnolia, Amber