Doftens betydelse i din kärleksrelation

Publicerad August 11, 2020

Luktsinnet är vårt mest kraftfulla sinne, samt det sinne som är närmast kopplat till såväl minnen som känslor. Doft har förmågan att låta din kropp ta ett beslut och agera på det innan du själv ens uppfattat vad som hänt. Detta beror på att luktsinnet är direkt kopplat till det limbiska systemet i den mest primitiva delen av hjärnan, som styr över känslor och minnen. En doft du inte känt sedan du var barn kan ändå upplevas skarpare och mer bekant än minnet från något annat sinnesintryck. En doft du verkligen gillar kan även påverka ditt välbefinnande och ditt humör.

Kan vi betrakta detta sinne som något av en känslopilot? En outforskad och diskret superkraft som påverkar både dig och din omgivning undermedvetet? Ju mer forskarna lär sig om det komplexa luktsinnet, desto mer verkar det som att detta är fallet.

Dofter styr de val vi gör kring vilka andra människor vi omger oss med – och inte. Luktsinnet får oss att känna och att minnas, och kan förstärka (eller försvåra) närvaron i vilken situation som helst. Detta kanske också är en anledningen till varför ”lukt-dating” dykt upp som en metod för att hitta rätt i dating-djungeln. Parfym med icke-doftande luktämnen som liknar de som våra kroppar producerar (feromoner) kanske inte är så dumt trots allt.

Dejta dina dofter

I våra set har våra doftexperter valt ut spännande, utsökta och bästsäljande parfymer för dig att utforska. Det perfekta sättet att påbörja eller utöka din doftgarderob.

När doften säger klick

Sniphs medgrundare Lisa menar att hon är ett levande bevis på kärlek vid första doften:

– Jag visste att jag hade träffat mannen i mitt liv sekunden jag kände hans doft. Jag har alltid varit mottaglig och analyserande inför doftintryck, men den här gången var det annorlunda. Han luktade bara så himla gott! Doften gjorde mig både trygg och attraherad, och jag minns att jag inte kunde sluta berätta för honom att hans ansikte luktade tryffel.

Sammanfattningsvis så doftar inget så attraktivt som personen du biologiskt sett borde föröka dig med. Hjärnforskaren och läkaren Katarina Gospic förklarar att man – medvetet eller ej – känner sig attraherad av en person som har en uppsättning gener som inte liknar ens egna. De icke-doftande ämnena feromoner som en person utsöndrar KAN trigga ägglossning hos en annan person med äggstockar, givet att deras uppsättning gener INTE liknar varandra. Det vill säga, vår näsa hjälper oss att välja vem vi ska föröka oss med för att vår avkomma ska få en hälsosam uppsättning gener.

Utöver det rent biologiska, är det ju även något magiskt med den kraft som doft kan ha när det kommer till att provocera fram starka känslor av hat, avsky och attraktion. Vi vet alla hur det känns att bli trygg, lugn och/eller upphetsad av sin partners doft. Märk hur vissa begraver sina näsor i sin partners hår eller hur andra inte kan sluta lukta på sin partners t-shirt. Par har länge vittnat om hur doftkemi påverkat deras kärlek och lust.

Sexuell attraktion fortsätter vara en av livets stora gåtor. Kanske har man en viss typ när det kommer till drömpartner: lång, kort, brunett, träningsgalen eller en stjärna i köket? När det kommer till kritan är det ju dock oftast något helt annat vi faller för. Även om det saknas vetenskapligt stöd för att en specifik parfym skulle styra vårt val av partner så kan en distinkt doft vara en del av paketet man förälskar sig i.

Dofter som skrynklar dina lakan

När det kommer till populära dofter för kvinnor tipsar våra doftexperter om krämiga vaniljparfymer och den pudriga doftfamiljen. Dessa dofter går att kopplas till det mytomspunna kärleksämnet afrodisiakum. Choklad och honung sägs vara rika på afrodisiakum som ökar sexlusten, även om det saknar dokumenterad effekt. Parfym med en bas av varma noter som exempelvis amber, vanilj och söt mysk påstås trigga igång partners med deras “ätbara” kvaliteter. Tror du på det så bör du välja noter som för tankarna till sötsaker och bakverk.

♀ För henne

Mysk är även här en förförisk not då den påminner om doften av hud och bär en mjuk sötma. Vissa går till och med så långt så de beskriver den som doften av ren hud och – ja, sex.

Juliette Has A Gun

Jasmin, Vit mysk, Bomullsblomma

♂ För honom

När det kommer till män verkar deras partners dras mer till kryddiga och träiga doftnoter som peppar, lavendel och örter. Även molekylen Iso E Super används flitigt i parfymer för män med en omslutande trygg doft, som de flesta älskar.

Les Liquides Imaginaires

Ambra, Oud, Saffran

Commodity

Bergamott, Eukalyptus, Cashmere-trä

(225)

BSX EdP

Optico Profumo

Blyertspenna, Ånga, Ren luft
Hitta rätt, igen och igen

Att hitta rätt parfym kan vara svårt och tidskrävande, så vi gjorde det enkelt och smidigt. Med Sniph behöver du aldrig mer köpa parfymer som står och dammar på badrumshyllan. Hos oss hittar du istället utsökta parfymer i ett mindre format (8 ml) så att du alltid kan prova innan du köper hela flaskan. Prenumerera på parfym och låt oss hjälpa dig hitta rätt. Igen och igen.

Kom igång

Håll dig uppdaterad med det senaste från Sniph

Bli först med att ta del av spännande nyheter, tillskott i shoppen och våra experttips. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!