Doft: Din guide till ett rikare liv

Publicerad November 19, 2021

Blunda, slappna av. Känner du doften av smöriga popcorn inne på en biograf? Den regnblöta asfalten en sensommardag eller den söta doften av den du älskar?

Dofter kan få oss att känna, minnas och uppleva både platser och människor på ett sätt som inget annat av våra sinnen kan. Idag på Kvinnors Entreprenörskap-dagen hyllar vi våra fantastiska grundare tillika författare av boken Doft: Din guide till ett rikare liv. Med boken vill Tara Derakshan och Lisa Kjellqvist få fler att upptäcka hur man kan träna luktsinnet för att förgylla livets alla stunder.

Näsan är inte bara en del av din kropp utan en dörr in till en större värld och ett rikare liv. Genom att förstå och träna upp luktsinnet kan du enklare hitta närvaron i nuet och få tillgång till helt nya världar.
– Lisa Kjellqvist

Idén till boken kom efter att Tara själv tappade luktsinnet efter att hon fick Covid. Som en av grundarna till Sniph och som passionerad doft-konnässör blev hon inte bara av med ett sinne utan så mycket mer. När förmågan att känna doften av sina nära och kära, sin hund, mat, doftljus och parfymer försvann insåg hon på allvar hur stor roll luktsinnet spelar för både kropp, själ och välmående.

“Jag började läsa fler böcker och artiklar om kopplingar mellan luktsinnet och hjärnan och insåg snabbt att min stora passion innehåll så mycket mer djup och fler möjligheter till njutning än jag hade kunnat förstå till en början. Att allt och alla jag verkligen uppskattar i livet är kopplade till en doft.”
– Tara Derakshan

I boken varvas härliga doftminnen som de flesta av oss kan känna igen – allt ifrån sprakande brasor och julbak till soltorkad tvätt – med fakta och övningar som ger läsaren alla verktyg som behövs för att träna upp det egna luktsinnet och bli en doftkonnässör. Doft är en ingång till stillhet, närvaro och lugn. Doft är en dörr in till minnen, känslor och upplevelser. Doft är så mycket mer än bara doft. Det är en ingång till en större värld och ett rikare liv.