Det vilsamma andetaget – om doft, andning och avslappning

Publicerad November 13, 2019

Andas in en doft, riktigt djupt. Både andetaget och doften kan beröra dig på djupet. Läs mer om hur volatil doftkemi och djupa andetag faktiskt kan göra dig till en mer harmonisk, avslappnad och insiktsfull människa.

Doft är en mycket flyktig kemisk komponent, volatil som det kallas på kemispråk. Det är faktiskt anmärkningsvärt hur något så litet, via bara ett enda andetag, kan påverka oss så kraftfullt.
Den här texten handlar om kopplingen mellan medveten andning, dofter och stillhet.
Sen handlar den lite om vår lugna rumsdoft Ukiyo också, läs vidare så förstår du varför.

"Ett enda andetag, kan påverka oss så kraftfullt"

Dofter och känslolägen

Lätta doftmolekyler tar sig in i näsan via luften vi andas, luktreceptorer tar emot, aktiveras och signalerar via elektriska signaler till luktkänsliga nervceller i hjärnans doftcentra. Det är vetenskapligt bevisat att doft kan påverka vårt minne, våra tankar och våra känslor.

Det finns många studier som konstaterat sambanden mellan dofter och tydligt mätbara fysiska parametrar som bland annat blodtryck, muskelspänning, pupillvidgning, hudtemperatur och puls. Men vetenskapen har genom åren också intresserat sig mycket för att via forskning koppla samman tidiga minnen av dofter med känslolägen. 

Läs mer om det här.

Psykologisk flexibilitet

Tekniker för att andas kontrollerat, ofta djupt, för att hitta lugn och större närvaro, finns representerade i flera av världens religioner. Långsamma andningstekniker har i vetenskapliga studier visat sig ha positiva effekter på bland annat vår inlärningsförmåga.
Att djupandas har också visat sig öka det som vetenskapen kallar för psykologisk flexibilitet, alltså vår förmåga att handla i linje med våra värderingar även om vi samtidigt ibland också upplever jobbiga tankar, ångest eller smärta.

"Den djupa andningen är omöjlig att utföra utan att doftsinnet är påkopplat"

Doftsinnet och andningen

Att kontrollera sina andetag, andas lugnt, djupt och medvetet, är också ett mycket effektfullt sätt att lära sig det som vetenskapen kallar för interoception, vår förmåga att registrera hur vi faktiskt känner oss och mår.
Den medvetna djupa andningen är omöjlig att utföra utan att doftsinnet också är påkopplat. Det ligger liksom i sakens natur att inandning kommer med en doft, att varje andetag också rymmer en möjlighet att ta in en doftupplevelse.

Även där finns vetenskap som stödjer idén om att dofter kan väcka känslor djupt inom oss, göra oss mer harmoniska och hjälpa oss att försätta oss i ett mer bekvämt mentalt tillstånd.
 Allt det här har vi tänkt och samtalat om mycket innan vi, med hjälp av några av världens mest framstående kemister och parfymörer, skapade doften Ukiyo. Vår allra mest nedvarvade rumsdoft i serien som vi valt att kalla The Presence Collection bygger på ett helt nytt sätt att tänka kring nedvarvning och doftminnen. Bättre än så kan vi inte förklara det, upplevelsen av den sammansatta doften Ukiyo kommer garanterat att väcka känslor.

Alltid hos Sniph

  • 100% autentiska parfymer från exklusiva parfymhus, handplockade av våra doftexperter
  • Fri frakt inom Sverige och UK, med leverans ända fram till dörren för de flesta beställningar
  • Få hem en ny personligt utvald parfym varje månad i en 8ml-flaska, helt utan bindningstid