Bakom doften: Art de Parfum

Publicerad July 20, 2020

Att starta ett nischat parfymhus idag och bibehålla självständighet är utmanande. Att starta ett nischat parfymhus helt fritt från farliga ämnen och kemikalier blir dubbelt så utmanande. Vi har diskuterat med Ruta Degutyte, grundaren av det sofistikerade parfymhuset Art de Parfum, om hennes ståndpunkt och värderingar, den första träffen med den stora parfymvärlden samt konst.

Ruta Degutyte

Hur skulle du beskriva Art de Parfum i en mening?

Art de Parfum är ett oberoende och etiskt parfymhus som bemöter parfym med en frisk bris och utstrålar kontemporär, fransk sinnrikhet i varje bemötelse.

Vad står Art de Parfum för?

Art de Parfum spelar inte mot klassiska galleriet och arbetar inte för andra. Det är väldigt farligt för en kreatör att arbeta för att bemöta andras förväntningar, det genererar ofta deras sämsta arbete att arbeta så. Jag tror starkt på att genuinitet och autenticitet är nyckelspelare i varje kreativ process. Du kan inte förfalska ditt äkta jag.

“Det är väldigt farligt för en kreatör att arbeta för att bemöta andras förväntningar, det genererar ofta deras sämsta arbete att arbeta så.”

I den nuvarande kontexten av en mättad marknad där de flesta tidigare nischade parfymhusen blir ihopsvetsade med varumärken som jagar trender och vinster, har jag en stark tro för “less is more”. Jag tror starkt att underskottet av lyx är positivt, samt skapar en underbar plattform för genuina idéer som inte blir mördade underbar styrelsemöten. Således, sakta ned, tag ett djupt andetag och gör ett vist urval (leende).

Vem skapar du dofterna till?

Min önskan är att nå ut till en sofistikerad, selektiv och miljömedveten doftälskare som uppskattar den kompromisslösa kvaliteten hos provocerande dofter. Doftskapelser är med största sannolikhet den mest subjektiva, samt minst utforskade för våra sinnen. Med det sagt är det ett nöje att se att folk väljer att bära Art de Parfum-skapelse. Encore Une Fois har i fjol mottagit två bemärkelser – “Best Premium Fragrance” samt “Best Ethical Fragrance”, vilket är ett kvitto, mer eller mindre, på att vi är i rätt riktning (leende). Däremot mäter jag framgången i bärarens självkänsla och leendet på hans/hennes läppar kontra bemärkelser.

“Art de Parfum är ett oberoende och etiskt parfymhus som bemöter parfym med en frisk bris och utstrålar kontemporär, fransk sinnrikhet i varje bemötelse.”

Vilken plats på jorden inspirerar dig mest?

Jag känner mig gladast runt Stilla Havet, tack vare dess naturliga råvaror samt underbefolkningen. Jag älskar att ta till mig olika perspektiv, fly ifrån bruset och sociala medier samt besöka mina rötter, även om det innebär att klä sig mindre och gå barfota. Hav, sol och självdistans från min vardagliga rutin är gyllene formeln för att ladda om min själ och kreativitet.

Minns du din första parfym?

Ja, det var L’Eau par Kenzo En Bleu och Armani Aqua di Gio. Då drogs jag till riktigt friska dofter och inte speciellt blommiga eller orientaliska dofter – vilket var det jag personligen hade en koppling till. Senare fick jag lära mig mer om olika dofter och doftfamiljer.

Vilken är din favoritnot/ackord vad gäller doft?

Den är tuff då det inte finns endast en jag kan välja ut: jag älskar den gråa ambran i Encore Une Fois som är väldigt krämig och enigmatisk. Även Gin&Tonic-ackorden i Gin and Tonic Cologne som i sin tur innehåller mycket citrus och sätter mig i ett lekfullt tankesätt.

Om Art de Parfum var en låt eller en film…

…vore det “Nothing’s Gonna Hurt You Baby” av Cigarettes after Sex. Bandet är känt för sin överjordiska, omgivande och drömlika musikstil, med texter ofta baserade på romans. Gonzales:s röst, ofta beskriven som androgyn, går i linje med Art de Parfums unisex-kollektion.

Är det något om varumärket du är speciellt stolt över?

Alla våra dofter är fria från skadliga ämnen, fria från djurtester och förpackningen är återvinnbar. Vi strävar för att bidra till miljön där vi har möjlighet.

Upptäck vilda och karismatiska dofterna från Art de Parfum:

Art de Parfum

Marina noter, Sjögräs, Fikonlöv