Årets Nobelpristagare (i doft)

Publicerad December 8, 2021

Sedan 1901 har årets Nobelpristagare samlats den 10 december, årsdagen för Alfred Nobels död, för att ta emot sina priser i Stockholm. De sex priserna – ansedda att vara världens mest prestigefyllda priser för intellektuella åtaganden – ges till individer som anses ha bidragit med signifikanta framgångar till sina respektive områden. Ett vackert sätt att hylla imponerande prestationer hos inspirerande individer och samtidigt se fram emot fler fantastiska framgångar i det nya året som nalkas.

När Nobeldagen nu närmar sig kan vi inte undgå att både vad alla ärade gäster kommer att bära och såklart, hur de kommer att dofta. Molekylära doftnoter, doften av en litterär framgång och en fridfull fredsmäklare. Här är årets Nobelpristagare – i doft!

Fysik

Årets Nobelpris i fysik går till den banbrytande Wizard för sitt sätt att bana ny väg inom parfymeri. Med både fruktiga noter från smultron, träiga toner av sandelträ och en värmande mocka är Wizard minst sagt ett komplext system. Ett noggrant hantverk som på långt håll kan misstas för magi.

Upptäck nu
Kemi

Vi vet inte vad asymmetrisk organokatalys är för något, men om det är något som har ökat vårt intresse för kemi i år är det återlanserade Commoditys kategorisering av dofter där du själv väljer hur mycket projektion din parfym ska ha. Fråga oss inte hur det fungerar, men samtliga av parfymerna är utsökta. Välj mellan Personal, Expressive och Bold - och känn dig som en sann kemist.

Upptäck nu
Medicin

Finns det något härligare än att känna en doft som totalt hänför dig och får dig att vilja komma nästan ända in under huden på någon annan? Den doft som våra kunder varit som tokiga i under 2021 är definitivt den läckra Cherry Punk från parfymernas rock ‘n roll-stjärna Room 1015. Hettas upp av sött körsbär och kolsvart läder som smeker dig medhårs.

Upptäck nu
Litteratur

En riktigt bra litterär upplevelse har alltid sin huvudkaraktär som för berättelsen framåt och övertalar dig som läsare att plocka upp boken igen och igen. Precis på detta sätt jobbar det franska parfymhuset Matiere Premiere som i varje skapelse låter en doftnot ta huvudrollen och lyfter denna med ett fåtal utvalda biroller. Bara en sniff till.

Upptäck nu
Fred

Även om den inte ännu är lanserad kommer årets Adventskalender-ägare få en försmak på den utsökta parfymen Click Song från Une Nuit Nomade, inspirerad av den fantastiska sångerskan, skådespelerskan och medborgarrättsaktivisten Miriam Makeba. Denna sydafrikanska kvinnan kämpade under sitt liv för svartas rättigheter i sitt hemland Sydafrika. Click Song EdP är en hyllning till Mama Africa och lanseras i mars 2022.