Experten tipsar: Så hittar du den perfekta doften


 

Hur vill du dofta i höst, vad är trendigt, och hur ska du hitta nya favoritparfymer? Att välja parfym kan tyckas vara en hel vetenskap – men det finns några knep att ta till för att hitta rätt i parfymdjungeln.

– Vi på Sniph hjälper dig att upptäcka nya dofter utan att det kostar skjortan, säger doftexperten Lisa Kjellqvist.

Vill du utöka din doftgarderob?
Testa här!

Trenderna i parfymvärlden domineras just nu av unisexdofter och bekanta toner av exempelvis kakor och nybakat – dofter som får oss att känna oss trygga. Enligt Lisa Kjellqvist, doftexpert och grundare av Sniph, är det inte längre bara parfym- och modenördar som uppskattar nischparfymer med passion och ett stycke historia.
– Fler och fler får nu upp näsan för unika dofter att matcha med tillfälle och stil, säger hon. 

Sniph är en prenumerationstjänst som hjälper dig att hitta nya favoritdofter genom att prenumerera på parfym. Tjänsten gör det enkelt för dig att upptäcka nya dofter då experter väljer ut olika, läckra parfymer som du varje månad får skickade hem till dig – till en bråkdel av det pris det hade kostat i butik. 
– Poängen med Sniph är att visa att din dofttyp inte fixerad, utan att du så enkelt som möjligt ska få en chans att upptäcka alla möjliga ljuvliga dofter och enkelt kunna skapa en personlig doftgarderob, säger Lisa Kjellqvist.

Här är Lisas fem bästa tips på hur du hittar dina nya favoritparfymer.

1. Ju fler desto bättre

Konceptet att bära en signaturdoft är förlegat och det nya är att ha en samling dofter för olika stilar, humör och tillfällen. Du behöver med andra ord inte begränsa dig till att bara ha en favoritparfym, utan kan istället unna dig flera med gott samvete. Är du smart satsar du förstås på mindre storlekar så du kan experimentera och enkelt och ta med din parfym i väskan.

Bygg ut din doftgarderob – prenumerera på dofter genom Sniph här!

2. Snacka doft

Att beskriva en doft kan vara något av det svåraste som finns, men en bra början är att sätta ord på – och memorera – vad du tycker om i doftväg. Följ principen “Spray and say”. Gillar du hur citrus eller kanske mer mustiga dofter får dig att känna – kom ihåg det och se till att utforska fler dofter som påminner om det du gillar. Om du träffar någon som doftar gott kan du fråga vad han eller hon har för parfym, då gör du inte bara någon glad utan lär dig dessutom något på kuppen.

 

3. Våga, våga, våga

Kliv utanför din comfort zone och våga testa en parfym du inte trodde att du skulle välja vid första ”sniffet”. Vad du känner för en doft kommer garanterat att ändras i takt med att du använder den och skapar minnen som du förknippar med doften. Det är därför smart att testa olika parfymer i olika situationer, exempelvis inför en förhandling, på en fest eller kanske på frukostdejten innan du riktigt vet vad doften gör för dig. 

Upptäck din nästa favoritparfym med hjälp av Sniph, testa här!

4. Tänk bortom herr- och damavdelningen

Bry dig mindre om vad det står på etiketterna. Står det ”Pour Homme”, som betyder ”för honom”, betyder det inte att kvinnor inte kan använda den parfymen. Samma sak gäller för män som kan passa alldeles utmärkt i en söt vaniljdoft som egentligen marknadsförs mot kvinnor. De som har koll på doft är överens om att parfymer är unisex.

5. Var nyfiken, ha tålamod och ta hjälp

Det finns inga genvägar till de perfekta dofterna – du behöver investera tid, en gnutta intresse och tålamod för att hitta rätt. Det är här Sniph hjälper dig på vägen. 

Prenumerera