Doftkännarens spaning under 2018 (Del IV av VI)


Parfymtrenderna som spås inför nästa år stavas inte bara nystädat och nybakat. Rosen gör comeback och förbjudna vita blommor syns till hos de etablerade märkena. På höstens parfymmässa Pitti Fragranze i Florens gör nischparfymerna entré hos modemärkena – och blir 2018 året då parfymer inte längre betraktas som “manliga” respektive “kvinnliga”?  

 

Trendspaning Del IV: Ordning och reda

Att rena och okomplicerade dofter senaste åren fullkomligt boomat är ingen nyhet. Men många var vi som trodde vi skulle tröttna och sukta efter mer utmaning och spänning. För hur kul kan det vara att dofta strykjärnsånga?

Långlivade molekyler som doftar rent tycks inför nästa år vara hetare än någonsin, och de har uppenbarligen kommit för att stanna. Nu gäller inte bara den moderna klassikern Molecule 01 från Escentric Molecules. Kemi-inspirerade dofter heter 2018 Aetheroxyde, Methaldon, Celluloid från Aether Parfums. Franska Histoires de Parfums skördar framgång med sin avskalade kleinblå serie av tre dofter som (även om de maskeras bakom mer sofistikerade noter så som patchouli, saffran och ros) doftar rent, tillgängligt och självklart. Italienska Optico släpper inför 2018 en doft bestående av 100% Iso E Super, som ger just den där känslan av nystädat och koll på läget.

Fantasilöst? Kanske. Funkar det? Absolut.